Re: má nárok na stravné FO podnikatel?
Děkuji za příspěvek. Já jsem taky trošku hledala a našla jsem to zase v zákoně o dani z příjmu viz. §24 odst.2, písm. k) 2. zvýšené stravovací výdaje (stravné)5b) při tuzemských pracovních cestách delších než 12 hodin v kalendářním dnu, zahraniční stravné a kapesné při zahraničních pracovních cestách pro poplatníky s příjmy podle § 7, a to maximálně do výše zahraniční stravné a kapesné při zahraničních pracovních cestách stravného vymezeného pro zaměstnance v § 6 odst. 7 písm. a). Pravidelným; pravidelným pracovištěm pro poplatníky s příjmy podle § 7 se také rozumí místo podnikání uvedené v živnostenském nebo jiném obdobném povolení k podnikání.
Jen si ještě nejsem jistá, zda těch 12h a více platí i pro zahraniční pracovní cesty, nebo jen pro tuzemské a zahraniční se posuzují jako u normálních zaměstnanců. Taky se vám zdá, že ty zákony jsou tak strašně nejednoznačné? Každý si to může pochopit po svém. Naštěstí ale cesta do zahraničí nehrozí. Ale stejně bych to ráda věděla. Co vy na to?
Re: má nárok na stravné FO podnikatel?
Bych řekla, že zahraniční stravné a kapesné vždycky....jen ještě upozorňuji, že cestu by jste měli mít vždy podloženu nějakým zápisem o jednání, vstupenkou z výstavy a podobně...budete dokazovat FU, že je to výdaj nutný k dosažení příjmů....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 3. 2008 19:44
Dobrý večer, mám takový dost hloupý dotaz. V loňském roce jsem začala dělat daňovou evidenci mému příteli, protože v tom nemám moc zkušenosti, potřebuji radu. Přítel je FO podnikatel, který podniká na vedlejší činnost. Velkou část nákladů mu tvoří cestovní příkazy (půjčuje si naše auto). Chci se zeptat, zda má nárok na stravné a popř. kdy?