Neplacení pojistného od zaměstnavatele

• (neregistrovaný)

26. 3. 2008 7:30

Dobrý den! Zjistila jsem, že náš zaměstnavatel neplatí za zaměstnance sociální ani zdravotní pojištění. Mám to jít oznámit na úřady a zaplatit si to sama? Nebo to budou vymáhat po zaměstnavateli i zpětně? Jde mi hlavně o to, abych si za pár let nemusela doplácet, k tomu třeba i penále, nebo abych mohla jít do důchodu v řádném termínu a nemusela pracovat o několik měsíců déle, když jsem neměla zaplacené pojistné. Děkuji moc za odpověď a přeji nádherný den. Mirka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 3. 2008 7:39

I. (neregistrovaný)

Re: Neplacení pojistného od zaměstnavate
      Nikde nic hlásit nemusíte a doplácet také ne (vždyť už Vám to jednou bylo sraženo ze mzdy).
      ZP i sociálka mají řádný přehled o tom, který zaměstnavatel jim jak platí a dlužné pojistné od něj vymáhají. Zaměstnavatel je povinen posílat měsíční hlášení o výši pojistného.

• 26. 3. 2008 7:54

xy5 (neregistrovaný)

-------------------------
      Vy nikde nic nedlužíte - máte řádnou smlouvu, příp. výplatní pásky, takže to prokážete.
      Máte také určitě kopie ELDP - ty jsou důležité pro výpočet důchodu (až jednou do důchodu půjdete).
      Takže pokud chcete mít jistotu, že máte vše v pořádku (i od minulých zaměstnavatelů), potom byste měla zažádat o Informativní osobní list důchodového pojištění (IOLDP)na adresu:
      ČSSZ, Křížová 25, 225 08 Praha 5
      žádost musí obsahovat: Příjmení, jméno, rodné příjmení, (pokud jste za život měla několik příjmení, můžete je pro příp. lepší vyhledávání napsat), datum a místo narození, rodné číslo, adresu, kam chcete výpis poslat a vlastnoruční podpis.
      O IOLDP může každý občan zažádat - 1x za rok je zdarma. IOLDP kromě informací o dobách pojištění a náhradních dobách poj. obsahuje také přehled vyměř. zákl. a vyl. dob od r. 1986, takže pokud je občan již v předdůchodovém věku, může si spočítat (dát někomu spočítat, kdo to umí) případnou výši důchodu.
      Více o IOLDP najdete např. na www.cssz.cz
      Pokud byste v IOLDP neměla zhodnocenou nějakou dobu, potom je třeba vyhledat zaměstnavatele, aby chybějící ELDP zaslal, pokud již zaměstnavatel neexistuje, informace by Vám měly být podány na OSSZ, co se dá v této věci dělat - kam napsat (archívy)apod.

• 26. 3. 2008 8:26

Mirka (neregistrovaný)

Děkuji moc za odpovědi! Zaměstnavatel strhává pojistné z výplaty, i ty přehledy posílá (vím to jistě, protože podklady pro výplaty dělám já a vše s nimi spojené, takže posílám osobně i ty přehledy), ale prostě neodvádí pojistné ani za firmu ani za zaměstnance. Občas nám přijde od úřadů výkaz nedoplatků, ale s tím si zaměstnavatel také nedělá starosti, jediné co na něj platí je exekuce na účet, tu už jsem měli od sociálky 3x. To už mu nezbývá nic jiného než zaplatit. Všechny doklady z práce - mezi nimi i výplatní pásky a důchodové evidenční listy- si schovávám. Mirka

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).