Re: zaměstnanec, osvč, přehledy-všimnete
pokud je podnikání skutečně vedlejší činností, máte doklad o příjmech ze zaměstnaní -hranice 96000, tak tam vyplňte nuly, jelikož jste ve ztrátě, totéž by bylo i případě zdravot. poj. - zálohy platit nebudete. Pro letošní rok si pohlídáte, aby rozdíl mezi příjmy a výdaji klesl pod hranici 51774 a pak rovněž zálohy na OSSZ platit nebudete, zdravotní pojištění zaplatíte z vyměř. základu, který vyjde , pokud opět nebudete ve ztrátě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
26. 3. 2008 12:42
Zkouším se probojovat se svým dotazem znovu "dopředu" s nadějí, že jsi někdo všimnete..............jsem zaměstnanec a osvč(začátek podnikání v 6/07 a v roce 2007 žádně příjmy, jen zřizovací
náklady=ztráta), vím že přehledy pro sociálku musím
doložit spolu s potvrzením o zdanit.příjmech od
zaměstnavatele,abych prokázal příjem vyšší než 96000 =podnikání pak bude vedlejší činnost), ale co zdravotní pojištění? Rozhodující
částky jsem nedosáhl, protože z podnikání jsem ve ztrátě,
musím posílat přehled s "nulami"? děkuji moc za odpověď
Odpověď od Hanky:
Přehled na zdr. pojištění musíte taky podat v každém
případě, OSVČ jako vedlejší příjem od 6/2007 - pokud
jste ve ztrátě neměl byste platit nic, pokud od
6/2007 OSVČ hlavní činnost tak zaplatíte minimum za 6 měsíců
další doplňující otázky:
A co prosím napsat v tabulce č. 6 v Přehledech pro sociálku, když mi tam šablona vyplňuje čísla, asi z minimálního vyměř. základu pro vedlejší činnost, a z toho počítá měsíční zálohy. Ale já si tu pročítal debatu, ze které mi vyplynulo, že osvč provozující vedlejší činnost ze které nedosáhla rozhodujících příjmů, není povinna zálohy platit. Já jsem z podnikání ve ztrátě. Jak tedy správně vyplnit tu
nešťastnou tabulku č 6? Pro doplnění: zaměstnanec jsem byl po celý rok a k tomu osvč od 6/07. Díky moc