Zaměstnanec, osvč, přehledy-všimnete si?

• (neregistrovaný)

26. 3. 2008 12:42

Zkouším se probojovat se svým dotazem znovu "dopředu" s nadějí, že jsi někdo všimnete..............jsem zaměstnanec a osvč(začátek podnikání v 6/07 a v roce 2007 žádně příjmy, jen zřizovací
    náklady=ztráta), vím že přehledy pro sociálku musím
    doložit spolu s potvrzením o zdanit.příjmech od
    zaměstnavatele,abych prokázal příjem vyšší než 96000 =podnikání pak bude vedlejší činnost), ale co zdravotní pojištění? Rozhodující
    částky jsem nedosáhl, protože z podnikání jsem ve ztrátě,
    musím posílat přehled s "nulami"? děkuji moc za odpověď
    Odpověď od Hanky:
    Přehled na zdr. pojištění musíte taky podat v každém
    případě, OSVČ jako vedlejší příjem od 6/2007 - pokud
    jste ve ztrátě neměl byste platit nic, pokud od
    6/2007 OSVČ hlavní činnost tak zaplatíte minimum za 6 měsíců
    další doplňující otázky:
    A co prosím napsat v tabulce č. 6 v Přehledech pro sociálku, když mi tam šablona vyplňuje čísla, asi z minimálního vyměř. základu pro vedlejší činnost, a z toho počítá měsíční zálohy. Ale já si tu pročítal debatu, ze které mi vyplynulo, že osvč provozující vedlejší činnost ze které nedosáhla rozhodujících příjmů, není povinna zálohy platit. Já jsem z podnikání ve ztrátě. Jak tedy správně vyplnit tu
    nešťastnou tabulku č 6? Pro doplnění: zaměstnanec jsem byl po celý rok a k tomu osvč od 6/07. Díky moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 3. 2008 13:06

ali (neregistrovaný)

Re: zaměstnanec, osvč, přehledy-všimnete
      pokud je podnikání skutečně vedlejší činností, máte doklad o příjmech ze zaměstnaní -hranice 96000, tak tam vyplňte nuly, jelikož jste ve ztrátě, totéž by bylo i případě zdravot. poj. - zálohy platit nebudete. Pro letošní rok si pohlídáte, aby rozdíl mezi příjmy a výdaji klesl pod hranici 51774 a pak rovněž zálohy na OSSZ platit nebudete, zdravotní pojištění zaplatíte z vyměř. základu, který vyjde , pokud opět nebudete ve ztrátě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).