Re: neplátce DPH-uvádět ve faktuře DIČ?
osvědčení mi právěže nedal, ale napsal mi ho s tím, že není platce DPH- je to živnostník. ale já si stejně myslím, že na fakturu to uvádět je zcestné, protože když nemá dič na DPH tak proč to tam uvádět, že jo? může mít dič na jiné daně, ale to mě přece nemusí zajímat...
Obvykle daňové doklady potřebuje ten, kdo třeba jednou plátcem bude a bude si v rámci změny režimu uplatňovat odpočet z plnění přijatých před registrací. Nemusí to být samozřejmě zrovna váš případ.
§ 26
Vystavování daňových dokladů
(1) Plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, je povinen na vyžádání za každé zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně pro OSOBU POVINNOU K DANI nebo právnickou osobu, která není založena nebo zřízena za účelem podnikání, vystavit daňový doklad, a to nejpozději do 15 dnů ode dne uskutečnění zdanitelného plnění nebo plnění osvobozeného od daně s nárokem na odpočet daně a do 15 dnů ode dne přijetí platby, pokud k přijetí platby došlo před uskutečněním zdanitelného plnění a plátci vznikla k datu přijetí platby povinnost přiznat daň na výstupu; pokud plátci nevznikla povinnost přiznat daň při přijetí platby před uskutečněním plnění, daňový doklad při přijetí platby nesmí vystavit. Údaje o dani a základu daně se na daňových dokladech uvádějí v české měně.
Osoba povinná k dani je každá, která uskutečnuje ekonomickou činnost, tedy podnikatel (zjednodušeně) a to i NEPLÁTCE. Takže ze zákona na to nárok má, abyste mu tam to DIČ napsala
Náležitosti faktury ( žádosti o zaplacení závazků, dluhu,.. ), kterou vystavuje osoba která není plátcem DPH, nejsou v současné době nikde stanoveny. V původním dotazu byla situace jiná, tam vystavoval plátce DPH daňový doklad pro neplátce DPH, osobu povinnou k dani.
Jen doplním, že DIČ / Daňové identifikační číslo je přiděleno správcem daně podle § 130 Daňového řádu a že ho mohou mít přiděleno jak plátci DPH, tak i "neplátci" DPH.
Pokud jste "neplátce" DPH" tak je dle mého názoru pouze na Vás, zda budete na žádostech o zaplacení dluhu (fakturách) DIČ odběratele uvádět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 3. 2008 14:38
prosím o info - pokud něco prodáváme neplátci DPH, tak na fakturu jeho DIČ snad neuvádím, ne?? su z toho nějak zmatená, odběratel po mně chce uvádět DIC, ale já myslím, že bych měla uvést jen jeho ICO? Prosím jak to je?