Re: ukončení podnikání - dodanění
Já jsem tento problém řešila loni. V DP v příloze č.1, D (tabulka)
jsem uvedla výši pohledávek na konci zd. období. Tuto částku jsem pak uvedla do E. Do popisu jsem napsala pohledávky. Tato částka se pak převede do řádku 105. Tento postup mi poradila daň. poradkyně a finančák nic nenamítal. Tak předpokládám, že je to správně:-)
Re: ukončení podnikání - dodanění
OSVČ vedoucí daňovou evidenci
Daňovou úpravu podle § 23 odst. 8 nelze považovat za příjem ani výdaj ze samostatné výdělečné činnosti – jde o úpravu rozdílu mezi příjmy a výdaji. V době, kdy se úprava projeví pro daňové účely (např. při dodaňování pohledávek), nebude OSVČ promítat úpravy pro účely stanovení vyměřovacího základu pro odvod pojistného na zdravotní pojištění. Do vyměřovacího základu se promítnou až v době, kdy dojde ke skutečnému plnění (příjmy při úhradě pohledávek, prodeji zboží, výdaje z úhrady závazků). Při podání dodatečného daňového přiznání nemusí tato OSVČ podávat opravný přehled.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
26. 3. 2008 14:55
Dobrý den,
OSVČ v r.07 ukončuje podnikání, v přiznání bude mít dodaněné nezaplacené pohledávky. Kam je v přiznání zahrnout? Do ř.101 příl.1 "Příjmy podle §7 zákona" nebo do ř.103 příl.1 "Úhrn částek podle §5 a §23 zvyšující..."?
Prostě nemůžu najít, ve kterých §§ je v Zákoně o daních z příjmů uvedeno to dodanění pohledávek, zásob atd. :-(
Předem děkuji