Re: Proplacení staré dovolené
Předpokládám, že končíte dohodou k 31.3. a 12 dnů dovolené vám zbývá z roku 2007. Pokud jste nebyla v letošním roce nemocná, tak budete mít odpracováno 60 dnů, takže budete mít nárok na 3/12 roční dovolené. Protože zaměstnavatel nestihne nařídit vám její vyčerpání, tak vám nevybranou dovolenou v poslední výplatě zaplatí. Odvádí se z toho normálně ZP, SP i daň, prostě je to stejné, jako kdybyste ji čerpala.
Jestli jste ovšem dala výpoveď, tak končíte až 31.5. a všechno je jinak.
Proč by to měl bát fatální nesmysl? Výpověď teprve budu dávat a bude dohodou. A jak se bude počítat to proplacení dovolené?
Výpověď dohodou nelze - to je právní nesmysl, i vy snad pochopíte, že výpověď je jednostranný právní akt, kdy druhá strana s tím nemusí souhlasit a přesto prac. poměr po uplynutí výpovědní doby skončí. Kdežto dohoda je dvoustranný právní akt, kdy jestliže jedna ze stran nesouhlasí, potom pracovní poměr neskončí.
No tak jinak, já asi nechápu Vás a vy mě. Zaměstnavatel porušil zákon vůči mě (výplata), já jsem si našla novou práci, kde chci nastoupit co nejdříve, takže mi zbývá dát "výpověď dohodou" neboli dát dohodu o rozvázání prac. poměru. Mě tu jde hlavně o to jak si mám spočítat kolik mi má proplatit starou dovolenou.
Ne ne, mám namysli dohodu, oboustranný akt. Mzdu mi vyplatil, ale nedodržel výměr a ani nedal důvod a jsou tu bohužel i jiné záležitosti. Tkaž nemám celkem chuť setrvávat v nynější společnsti. Myslím, že dohoda je adekvátní. Šlo mi pouze tu dovolenou. Bohužel sem použila špatná slova slovíčkaření!
Takže zřejmě se opravdu nechápeme. Možná by bylo lepší, kdybyste si nejdřív přečetla zákoník práce. Protože takhle mluvíte vy o voze a my o koze. § 56 okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem. Dokud nenapíšete datum, kdy končíte a jestli máte odpracováno 60 dnů v letošním roce, tak vám s tou dovolenou stejně nikdo neporadí.
Zákoník práce jsem četla, ale já se ptám na starou dovolenou - z roku 2007 a tu si myslím, že mám nárok na proplacení. O to jak dám výpověď tu vůbec nejde. Ale jinak to chci udělat následovně: v případě, že mě vezmou do nového zaměstnání půjdu za zaměstnavatelem s dohodou o ukončení pracovního poměru k datu např. 7.4.2008. Pokud nebude chtít podepsat vytáhnu na něho porušení zákona.
Moc se omlouvám za špatně použitá slova a následné nedorozumění a strašně moc Vám děkuji za odpověď!
Pro J: Čerpání mi nenařídí, protože ani neví, že taková možnost je a ani to nestihne, jelikož za ním přijdu s dohodou a vím, že ji podepíše. Jistá si jsem, protože nejenže mě stáhnul téměř o 30% oproti výměru a je to neuvěřitelný hulvát (slušně napsáno), tal ještě okrádá firmu! (a na to mám fyzické důkazy)
Tak pokud se dohodnete a dohodu oba stvrdíte svými podpisy, bude platná a prac. poměr skončí dohodnutým dnem. Pokud Vám z nějakých důvodů neurčí dovolenou, pak se nevyčerpaný nárok dovolené proplácí v poslední mzdě průměrem, který je platný v den ukončení prac. poměru (tzn. pokud skončíte v dubnu, bude počítán z výdělků leden až březen). Pokud v tom zaměstnání budete mít letos odpracováno aspoň 60 směn, bude Vám náležet 1/12 za každý celý měsíc. Co se týká jeho porušení zákona - dle Vašeho krátkého vyjádření nelze posoudit. Mzdový výměr může zaměstnavatel měnit jednostranně, pohyblivé složky nemusí přidělit apod., nevím, jak tomu bylo u Vás. Ale zřejmě se dohodnete, když na něj vhodně zatlačíte, předpokládám, že to není majitel, když píšete, že okrádá firmu.
Pro Renatu: Omluvila jsem se, šlo mi pouze o tu hloupou dovolenou a to mi bylo vysvětleno a za to ještě jednou děkuji!
Pro Jiřku: Moc děkuji! Je to tak jak píšete. Předpokládám, že mi to podepíše. Všichni zaměstnanci mají platový výměr. A ano je to jednatel/majitel firmy. Je možné, že některé jeho aktivity nejsou vyloženě trestné: má ještě svou firmu/OSVČ a podniká ve stejném oboru jako naše firma a ztahuje si zákazníky z naší firmy. Nemluvě o tom, že používá firemní auto k soukromím potřebám a píše to jako služební cestu atd.
Protože se buď můžete dohodnout, kdy skončíte, obě strany s termínem musí souhlasit, je to § 49, což vy jste zřejmě zatím ještě písemně neudělali.
Druhá možnost je výpověď, to je jednostranný akt, zaměstnavatel s tím nemusí souhlasit, vy mu jen výpověď předáte a po uplynutí výpovědní doby PP končí. § 50.
Dovolená se bude počítat průměrem, platným v době ukončení PP. Pokud v březnu, tak průměrem spočítaným podle IV.Q 2007, pokud později, tak průměrem z I. Q 2008.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 3. 2008 16:27
Dobrý den! Prosím o pomoc, dávám výpověď dohodou a mám starou dovolenou. Celkem 12 dní. Jak by mi měl zaměstnavatel proplatit tuto dovolenou, spíš jak by ji měl vypočítat a odvádějí se z toho odvody? a jak je to s dosavadním nárokem za uplynulé tři měsíce? Moc děkuji za odpověď!