VZP mi vrátila vyplněný Přehled 2007.

• (neregistrovaný)

27. 3. 2008 9:09

Jsem OSVČ a VZP mi vrátila vyplněný přehled za r. 2007 s tím,že mám nesprávně vypočtenou výši zálohy. Byla jsem totiž 1 celý měsíc nemocná ( mám potvrzení OSSZ) a prý jsem měla při výpočtu postupovat tak, že jsem řádek 16 měla dělit 11 měsíci a vyšla by mi správná výše nové zálohy. Ale já to v tom formuláři pořád nedokážu najít, že by se výpočet zálohy počítal tak, jak tvrdí VZP. V řádcích 4 a 5 uvádím 12 měsíců a v řádku 6 uvádím sice 11 měsíců, ale dále se o tom nic nepíše Rozumíte tomu někdo ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 3. 2008 9:25

Jaromír (neregistrovaný)

Re: VZP mi vrátila vyplněný Přehled 2007
      A vyšla vám částka na ř.14 menší než na ř. 9 ?

• 27. 3. 2008 9:54

Jaromír (neregistrovaný)

§ 8 ZPVZP
      (2) Ve druhém roce a v následujících letech výkonu samostatné výdělečné činnosti se výše zálohy na pojistné stanoví procentní sazbou uvedenou v §2 z měsíčního vyměřovacího základu. Měsíční vyměřovací základ činí průměr, který z vyměřovacího základu určeného podle §3a pro stanovení pojistného ze samostatné výdělečné činnosti za předcházející kalendářní rok připadá na jeden kalendářní měsíc s tím, že se přihlíží JEN k těm kalendářním měsícům, v nichž byla samostatná výdělečná činnost vykonávána ALESPOŇ po část tohoto měsíce. Maximální výše zálohy je částka vypočtená procentní sazbou z jedné dvanáctiny maximálního vyměřovacího základu.

takže to bude správně, počítá se záloha procentem z průměru za loňský rok s tím, že ten jeden měsíc jste nevykonávala aspoň po část měsíce, proto se vyměřovací základ u vás bere jako jedenáctina, nikoli dvanáctina. Ovšem, žádná kalkulačka, kterou znám, neumí toto ošetřit, tak si to tak neberte :-).

• 27. 3. 2008 10:01

evaj (neregistrovaný)

Děkuji mockrát za vysvětlení, mám totiž s VZP již jeden spor, kdy mi tvrdí, že pojistné, které platím vždy do 8. v měsíci za ten měsíc, berou jako platbu za předchozí měsíc. Když potom jednou došlo k tomu, že platba jim na účet přišla po 8., chtěli penále.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).