Re: VZP mi vrátila vyplněný Přehled 2007
§ 8 ZPVZP
(2) Ve druhém roce a v následujících letech výkonu samostatné výdělečné činnosti se výše zálohy na pojistné stanoví procentní sazbou uvedenou v §2 z měsíčního vyměřovacího základu. Měsíční vyměřovací základ činí průměr, který z vyměřovacího základu určeného podle §3a pro stanovení pojistného ze samostatné výdělečné činnosti za předcházející kalendářní rok připadá na jeden kalendářní měsíc s tím, že se přihlíží JEN k těm kalendářním měsícům, v nichž byla samostatná výdělečná činnost vykonávána ALESPOŇ po část tohoto měsíce. Maximální výše zálohy je částka vypočtená procentní sazbou z jedné dvanáctiny maximálního vyměřovacího základu.
takže to bude správně, počítá se záloha procentem z průměru za loňský rok s tím, že ten jeden měsíc jste nevykonávala aspoň po část měsíce, proto se vyměřovací základ u vás bere jako jedenáctina, nikoli dvanáctina. Ovšem, žádná kalkulačka, kterou znám, neumí toto ošetřit, tak si to tak neberte :-).
Re: VZP mi vrátila vyplněný Přehled 2007
Děkuji mockrát za vysvětlení, mám totiž s VZP již jeden spor, kdy mi tvrdí, že pojistné, které platím vždy do 8. v měsíci za ten měsíc, berou jako platbu za předchozí měsíc. Když potom jednou došlo k tomu, že platba jim na účet přišla po 8., chtěli penále.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 3. 2008 9:09
Jsem OSVČ a VZP mi vrátila vyplněný přehled za r. 2007 s tím,že mám nesprávně vypočtenou výši zálohy. Byla jsem totiž 1 celý měsíc nemocná ( mám potvrzení OSSZ) a prý jsem měla při výpočtu postupovat tak, že jsem řádek 16 měla dělit 11 měsíci a vyšla by mi správná výše nové zálohy. Ale já to v tom formuláři pořád nedokážu najít, že by se výpočet zálohy počítal tak, jak tvrdí VZP. V řádcích 4 a 5 uvádím 12 měsíců a v řádku 6 uvádím sice 11 měsíců, ale dále se o tom nic nepíše Rozumíte tomu někdo ?