Dobrý den, pane Dušku,
v případě, že vozidlo nemáte zahrnuto v obchodním majetku, nemůžete bohužel výdaje na opravu, údržbu a technické zhodnocení zahrnout do daňově uznatelných výdajů. V zákoně o daních z příjmů je tato úprava skryta v ustanovení § 25 odst. 1 písm. u) věta za středníkem. Silniční daň uplatnit do daňových výdajů podle mého názoru můžete.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 3. 2011 12:22
Dobrý den, jsem OSVČ, nejsem plátce DPH. Od roku 2010 používám k podnikání os. automobil, který jsem pořídil hotově "za své" a nemám jej v obchodním majetku. Chci uplatnit výdaje paušální ve výši 4000.-Kč/měs. (t.j. bez PHM a parkovného), ale není mi jasné, zda mohu do výdajů zahrnout i náklady další - silniční daň ve výši 100%, zákonné pojištění, servis a náhradní díly, mytí auta apod. - ve výši 80% (logická úvaha). V zákoně jsem nenašel rozdíly v uplatnění výdajů mezi majetkem v obchodním majetku a osobním vlastnictví, ale na netových diskuzích se názory různí.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
Fr. Dušek