Dobrý den,
pokud budete zaměstnán na dohodu o provedení práce, tak skutečně sociální ani zdravotní pojištění odvádět nebudete. Zaměstnavatel je však povinen Vám odměnu ponížit o 15% srážkovou daň. Informace o tom, že budete muset na konci roku podávat daňové přiznání, je proto mylná.
Upozorňuji, že pokud uzavřete dohodu o provedení práce, tak již nebude moci dále pobírat podporu v nezaměstnanosti. Také počet odpracovaných hodin nesmí přesáhnout 150 hodin za celý kalendářní rok (a to zároveň od všech zaměstnavatelů).
Novinkou roku 2011 je také to, že dohoda o provedení práce musí být uzavřena písemně a měla by obsahovat tyto náležitosti:
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 3. 2011 12:45
Od června r. 2010 jsem na Úřadu práce veden jako uchazeč o zaměstnání. Nyní jsem získal dočasného zaměstnavatele, uzavřel jsem Dohodu o provedení práce a bylo mi řečeno, že ani on, ani já nemusíme platit zdravotní ani sociální, že dál bude platit "stát", pouze na konci roku musím podat daňové přiznání k dani z příjmu, tedy takto získaný příjem zdanit. Je výše uvedený postup správný??
Děkuji!
Švec