Re: HPP + živnost
1. za VPP budete považován,pokud Váš příjem ze zaměstnání dosáhne alespoň 96tis za rok a bude zároveň příjmem vyšším než z podnikání
2. pokud předložíte soc.poj.potvrzení od zaměstnavatele,že máte příjem vyšší než těch 96 tis pak nemusíte jako OSVČ platit zálohy,ale pokud z podnikání budete mít zisk(příjem pod odpočtu výdajů)vyšší než 45tis ( v roce 2008 48tis),pak musíte platit zálohy jako OSVČ vedlejší.Do oněch 45 (48tis) vůbec soc.poj.neplatíte.
Dobrý den, děkuji za odpověď.
96tis. moje zaměstnání dosáhne, ale z podnikání mám příjem vyšší. Jedná se skutečně o příjem nebo o zisk? A jak je tomu když uplatňuji náklady paušálem? Nicméně o tom, že z příjem z podnikání musí být nižší, aby nebylo bráno jako hlavní slyším poprvé, skutečně tomu tak je? :-(
Ok, zálohy platiti budu .. jen jedna otázka, našel jsem na internetu, že je nutné HPP doložit ... poradíte mi čím? Stačí nějaké potvrzení o zaměstnání?
Děkuji
Dívala jsem se teď na stránky ČSSZ a faktem je,že za podmínku OSVČ vedlejší mají jen příjem ze zaměstnání více než 96tis,ale někde v hlavě mám,že to musí být zároveň méně než z podnikání,ale teď honem nevím kde jsem k té myšlence přišla :-)
Doložit můžete jen potvrzením o příjmu za rok 2007,určitě Vám ho zaměstnavatel předávala pro potřeby DP za rok 2007.Soc.poj a zdrav poj postačí kopie tohoto potvrzení.
Ať uplatňujete paušál nebo skutečné náklady princip je stejný jako u soc tak zdrav pro OSVČ vedlejší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 3. 2008 16:22
Dobrý den, toto téma jsem tady několikrát ve vyhledávání našel, ale nikde nebyla jasná odpověď na moje dotazy.
1, Mám podepsanou pracovní smlouvu na hlavní pracovní poměr (40h/týdně) a zároveň podnikám. Je nějaké pravidlo pro určení, že mé podníkání je VPP a ne obráceně? Nerozděluje se to třeba podle výše příjmů?
2, Při nastoupení na HPP mi u zdravotní pojišťovny zanikla povinnost platit zálohy, protože už za mě platí zaměstnavatel. Funguje něco podobného i u sociálky? Četl jsem "někde tady", že od nějaké částky, která je sociálce zaplacena z HPP povinnost platit z vedlejší činnosti zaniká.
Díky všem za odpověď