Re: Druhá mateřská
>Prosím o radu. Jsem na RD, 13.4. budou mému prvnímu
>dítěti 3 roky a jsem znovu těhotná, termín porodu mám
>6.8. Jak co nejlépe vyřešit zaměstnání? Nejde mi ani tak
>o udržení zaměstnání jako o peníze. :O)
>Nejsem si jistá, jaké jsou možnosti, ani co by pro mě
>bylo výhodnější.
>Je toto správně?
>1) mohu ukončit pracovní poměr, pak budu pobírat ale
>stejně díky ochranné lhůtě mateřskou
ano
>2) mohu požádat o neplacené volno (prodloužení
>rodičovské), pak budu mít nárok na mateřskou a poté na
>proplacení části dovolené (normálně jsme měli 25 dní ročně)
můžete požádat o neplac. volno (rodič. dovolená je jen do 3 let), zaměstnavatel s neplac. volnem může, ale nemusí souhlasit
pokud budete tedy v prac. poměru, budete mít nárok na dovolenou (musíte si o čerpání požádat - ihned po mat. dovolené)
mateřská dovolená se počítá jako odprac. doba - pro nárok na dovolenou
>3) mohu si nechat napsat neschopenku, nárok na
>mateřskou trvá, a ještě něco? Budu pobírat nemocenskou? Jak
>je to s dovolenou v tomto případě?
co Vám mám k tomu napsat - lékař rozhoduje o tom, zda
(ne)vystaví neschopenku
pokud budete mít neschopenku a budete v prac. poměru - pak platí s dovolenou bod č. 2, po neschopence bude následovat peněž. pomoc v mat.
>Nevím, jestli se vyplatí bod 2 nebo bod 3, plat jsem
>měla kolem 18 tis. hrubého.
výše platu je rozhodující při rozhodování rodičovského příspěvku (jeho výše, délka poskytování)
>Za všechny rady děkuji.
Děkuju za upřesnění. Pokud předpokládám, že mi lékař neschopenku vystaví (mám těhotenství rizikové), je to pro mě asi finančně nejvýhodnější varianta, že?
Jen pro přehled - nemocenskou platí zaměstnavatel nebo sociálka? Skoro se nedivím, že nikdo nechce zaměstnávat ženy, které se chystají mít děti. Pro zaměstnavatele se to zdá být finančně náročná záležitost.
Bodejď by ne - sama píšete, že vám nejde o udržení zaměstnání, ale o peníze. Nemocenskou platí zaměstnavatel u velkých organizací u malých sociálka.
Skutečně se není co divit, že zaměstnavatelé se moc nehrnou do zaměstnávání matek s malými dětmi nebo žen, u kterých je jasné, že brzy plánují rodinu. Mnohdy jim to způsobuje komplikace a finanční výdaje za nic (např. placení řádné dovolené po mateřské). Ale co se týká nemocenské - zatím neplatí, že první 2 týdny by platil zaměstnavatel, takže celá je hrazená z nemocenského pojištění - u velké organizace ji vyplácí zaměstnavatel, ale ten o to zase odvede méně na pojištění. Takže na výplatě nemocenských ani mateřských dávek neprodělává.
Jé, no tak to jsem ráda, že to pro zaměstnavatele není tak zlé. Je to velká organizace, takže by podle tohoto prodělat neměl. Sice se tam nechci vrátit, ale byla jsem tam spokojená, a tak budu mít lepší pocit.
Jak je to, když mám jinou práci na dohodu? Pokud mi lékař vystaví neschopenku s vycházkami, můžu na dohodu jinde pracovat? Nebo je to problém? A budu dál pobírat rodičovský příspěvek, když o tříletého syna "řádně a celodenně" pečuji? :O)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 3. 2008 22:14
Prosím o radu. Jsem na RD, 13.4. budou mému prvnímu dítěti 3 roky a jsem znovu těhotná, termín porodu mám 6.8. Jak co nejlépe vyřešit zaměstnání? Nejde mi ani tak o udržení zaměstnání jako o peníze. :O)
Nejsem si jistá, jaké jsou možnosti, ani co by pro mě bylo výhodnější.
Je toto správně?
1) mohu ukončit pracovní poměr, pak budu pobírat ale stejně díky ochranné lhůtě mateřskou
2) mohu požádat o neplacené volno (prodloužení rodičovské), pak budu mít nárok na mateřskou a poté na proplacení části dovolené (normálně jsme měli 25 dní ročně)
3) mohu si nechat napsat neschopenku, nárok na mateřskou trvá, a ještě něco? Budu pobírat nemocenskou? Jak je to s dovolenou v tomto případě?
Nevím, jestli se vyplatí bod 2 nebo bod 3, plat jsem měla kolem 18 tis. hrubého.
Za všechny rady děkuji.