Re: Mám v tom zmatek,Jednatel a odměna
proč vás zajímá rok 2007 ? pokud si vyplatíte odměnu sice za rok 2007, ale bude zúčtována v roce 2008, pak postupujete dle zákona 2008 ?
Odměna jednatele:
2007 - odvod SP a ZP jen v případě, že odměna založila účast na pojištění (nad 400 Kč)
2008 - odvod ZP vždy, odvod SP zůstává "po staru"
viz http://www.cssz.cz/cz/pojistne-na-socialni-zabezpeceni/vyse-a-platba-pojistneho/odvod-pojistneho-na-socialni-zabezpeceni-za-zamestnance-odlisnosti-od-zdravotniho-pojisteni.htm
to jsem pochopila, ale když si ji dáte do roku 2007 (vyšší než 400 Kč), pak nesplníte oznamovací povinnost, ale už nic neříkám, vy víte co děláte, hezký den :-)
počkejte, to si nerozumíme,platit budete, ne že ne :(
tím, že jsem napsala rok 2008 - SP "po staru" znamená to, že z odměny jednatele platíte pojistné na SP v případě, že odměna založí účast na pojištění a účast založí odměna 401 Kč a vyšší. Změna v roce 2008 oproti roku 2007 je jen v tom, že z odměny jednatele platíte zdravotní pojištění, dá se říci, vždy, tj. i když účast nezaloží, tj. v roce 2008 platíte ZP i z 280,- Kč, ale SP v r. 2008 z 280,- neplatíte.
Ovšem, pokud si v roce 2008 vyplatíte 20.000, platíte SP i ZP vy i firma.
Když si v roce 2008 vyplatíte odměnu jednatele 300 Kč, platíte ZP vy i firma, SP neplatíte ani vy, ani firma.
Jasné ?
Ale záleží myslím také na tom, zda má někde jiného plátce, kde si platí ZP alespoň do minimální mzdy. Pokud ne, tak by si asi musel platit v měsících, kdy nebude placena odměna, ZP do minimální mzdy. V tom případě by bylo lepší platit odměnu pravidelně měsíčně než 1x nebo 2x do roka.
to ano, ale Michal psal, že "dělá rok 2007", z toho jsem usoudila, že podniká a platí si tudíž min. ZP jako OSVČ ..? Jak je to, Michale ? Odvádíte ZP alespoň z minimální mzdy každý měsíc jako OSVČ nebo jste osobou, za kterou je plátecem pojistného stát, máte jiný pracovní poměr ....
ano, pokud tam nemáte mezeru celého měsíce, pak evidence na ÚP=plátce pojistného stát a pro vás bez povinnosti odvodu ZP do minima, vyplatíte si za rok 2007 odměnu jednatele 280 Kč, neodvádíte ani SP, ani ZP, bez ohlašovací povinnosti vůči OSSZ i ZP.
Michala jsem upozornila hned poprvé, proč ho zajímá rok 2007, pokud si vyplatí odměnu v r. 2007, ale zúčtuje ve 2008, musí postupovat dle zákona platného pro rok 2008, ale říkal, že zpracovává 2007 ... myslíte, že Michal ještě neví jak to má udělat, z diskuze se domnívám, že už jsme mu předestřeli všechno ... ? Mě už víc nenapadá, hezký den přeji :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 3. 2008 23:15
Dobrý večer, chtěl jsem se zeptat, jak je to s jednali za rok 2007.
Jsem jednatelem a chtěl bych si vyplatit nějakou odměnu,a zákl mand.sml. Je reálné, abych z ní neodváděl žádné pojištění, když bude do určité výše(jaké)? Vím, že za rok 2008 je třeba se přihlásit na ZP, ale jak to je za rok 2007? Dříve to bylo do 400,- Kč, ale nevím jak v r. 2007.
Díky
Michal