Re: zálohy OSVČ v r. 2008 na sociální po
Pro posouzení zda Vaše činnost je vedlejší či hlavní musíte doložit potrvzení o příjmech ze zaměstnání. Ty příjmy musí být ve výši cca 98tis (přesnou částku z hlavy nevím)
NP záleží na tom zda jste se nemocenskému pojištění přihlásila či nikoliv. Pokud jste se odbrovolně přihlásila, abyste ho neplatila, musíte se odhlásit.
Příjmy ze zam. mám vyšší než 100tis. a toto potvrzení jsem spolu s přehledem odevzdala také. Paní si tam ťukala do počítače, pak mi podala 2 papíry - jedn si nechala podepsat a druhý mi nechala - s vyúčtováním záloh za 2007 a předpisem na 2008. Tak asi nic nepokazím, když budu platit podle toho předpisu, že?
NP nevím jak se přihlašuje, tak snad přihlášená nejsem, jen mi ta částka 238,- figuruje v tom přehledu, co jsem teď odevzdala (odd. 6 ř. 35)???????????
V případě, že máte příjmy ze zaměstnání vyšší než 96.000 Kč, je vaše OSVČ považováno za vedlejší a neplatíte zálohy... ve vašem případě bych si znovu zašla na sociálku a udělala tam "pořádek".....
Protože jste podala přehled na siciálku dnes, tj. v březnu, nové zálohy vám platí od měsíce podání přehledu, tak musíte doplatit rozdíl mezi loňským předpisem 1491 a novými zálohami na letošní rok 1579. Jelikož píšetš, že jste zaměstnaná, jste povážována asi jako OSVČ vedlejší a nemusíte platit minimální pojistné pro osobu hlavní (což je těch 1596). Váš předpis záloh je zřejmě ještě před přehledem a proto není aktuální. Po podání přehledu se to mění. Takže plaťe 1579 a bude to správně.
>>>>Byla jsem dnes podat daňové přiznání a hned jsem i
>>>>zašla na sociálku s přehledem. Podle toho co mi
>>>>vyplivl
>>>>počítač, mám nedoplatek na sociálním 871,- (podnikání
>>>>posouzeno jako hlavní, i když jsem zaměstnaná) zálohy
>>>>za 10 měsíců byly 1491,-Kč. Potud je to dobře.
>>>>Nerozumím ale tomu, že mi paní na přepážce řekla, že
>>>>mám doplatit za březen 88,-Kč a dál platit zálohy ve
>>>>výši 1579,-Kč.
>>>>Můj předpis záloh vypadá takto: I. - III. - 1491,-Kč,
>>>>IV. - XII - 1596,- + 238,- = 1834,-
>>>>Nerozumím rozdílu 1579 a 1596 Kč a taky NP 238,- - to
>>>>platit nemusím, když jsem stále ještě zaměstnaná???
>>>>Moc děkuji za vysvětlení
>>>
>
>
>Jak píšete, máte příjmy ze zaměstnání vyšší, jak
>96000, v tom případě jste povážována za OSVČ vedlejší.
>Pořádně prohlédněte předpis záloh a(byste měla předpis po
>podání přehledu za 2007). A mělo by to být těch 1579 a
>bez nemocenské.
Takže když to shrnu: ačkoliv mě vloni pani na OSSZ zaškatulkovala jako OSVČ hlavní, protože můj příjem ze zaměstnání nepřesáhl požadovaných 96000.-(nebo tak nějak), tak letos po podání přehledu bych měla být OSVČ vedlejší, protože můj příjem ze zaměstnání tu požadovanou hranici přesáhl. Zálohy ale platit musím, protože příjem z podnikání také přesáhl danou hranici, ale v jiné výši než OSVČ hlavní a také bez NP.
No děsím se, až si budu dělat papíry za letošní rok, přesto všem děkuji!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 3. 2008 11:20
Byla jsem dnes podat daňové přiznání a hned jsem i zašla na sociálku s přehledem. Podle toho co mi vyplivl počítač, mám nedoplatek na sociálním 871,- (podnikání posouzeno jako hlavní, i když jsem zaměstnaná) zálohy za 10 měsíců byly 1491,-Kč. Potud je to dobře.
Nerozumím ale tomu, že mi paní na přepážce řekla, že mám doplatit za březen 88,-Kč a dál platit zálohy ve výši 1579,-Kč.
Můj předpis záloh vypadá takto: I. - III. - 1491,-Kč, IV. - XII - 1596,- + 238,- = 1834,-
Nerozumím rozdílu 1579 a 1596 Kč a taky NP 238,- - to platit nemusím, když jsem stále ještě zaměstnaná???
Moc děkuji za vysvětlení