Převzetí leasingu ..... prosíííím

• (neregistrovaný)

28. 3. 2008 11:59

Dobrý den, četla jsem si tady nějaké případy ohledně převzetí leasingu na druhou firmu, která pokračuje ve splátkování, Ale .... mám jeden problém.
    V 11/07 jsme z fyzické osoby podnikatele převedli nákl.auto na nově vzniklou s.r.o. Dočetla jsem se, že pokud si nevypořádají nějak dosud zaplacené splátky s akontací, tak stačí když bazar nacení vůz v době převodu a tuto částku ( bez DPH ??? nevím )si dá do příjmu OSVČ a nově vzniklé s.r.o. do nějakého časového rozlišení. Ale nevím jak to teda mám zaúčtovat v té vzniklé s.r.o.
    Př. auto bylo oceněno na 184.874,- Kč bez DPH a měsíčné leasingové splátky činí 6103 + 1159,60(DPH) + 1273 (pojištění) = 8535,60. Jak to mám zaúčtovat i s tou odhadní cenou ???

Děkuju moc, jsem už z toho vcelku zoufalá

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 3. 2008 12:11

Jaromír (neregistrovaný)

Re: Převzetí leasingu ..... prosíííím
      vaše otázka je poněkud chaotická, nicméně se dom,nívám, že se ptáte na to, když FO postoupí leasing na sr.o., že provedou tzv. finanční vyrovnání akontace. tedy s.r.o. zaplatí té FO i příšlušnou dosud neuplatněnou část akontace. Tím se ten neuplatněný zbytek akontace stává pro FO daňovým výdajem, proti němu má jako příjem to co dostala od s.r.o.

V s.r.o. to zaúčtujete jako by si brala sama leasing. Tedy to co zaplatí FO dáte jako akontaci a pak zadáte pravidelné splátky. Tu akontaci časově rozlišíte po zbývající dobu leasingu.

• 28. 3. 2008 13:18

Pimpa (neregistrovaný)

Omlouvám se, jes¨tli to bylo chaotické, ale mám plno věcí v hlavě.
      Právěže oni si nevypořádali finančně nic !! Tak jsem psala, že jsem se tady dočetla, že stačí když se v bazaru nacení prodejní cena vozu v den převodu na novou firmu a OSVČ si tuto částku dá do příjmů a s.r.o. si to dá do účtu časového rozlišení. Ale já nevím přesně jak toto zaúčtovat v tom s.r.o.

• 28. 3. 2008 13:23

Jaromír (neregistrovaný)

U postoupení leasingu ? To jsem tedy nikdy neslyšel. To o čem píšete je klasický případ kdy FO to auto firmě prodá, ocení se v bazaru, pro FO je to zdanitelný příjem a s.r.o. auto odepisuje. Ale to by to auto už muselo být jeho, nikoli stále leasingovky.

• 28. 3. 2008 13:27

Pimpa (neregistrovaný)

Posílám Vám tu odpověď co jsem našla :

>Prosím o konsultaci. Jsem f.os. a mám firmu, kde jsem
      >si před několika lety na finanční leasing pronajal
      >auto N1 a auto M1, které měly být po ukončení LS vloženy
      >do majetku. Založil jsem novou firmu s.r.o. a tato
      >auta jsem převedl na tuto druhou firmu s.r.o, kde jsem
      >jediným společníkem. Vše samozřejmě přes leasingovky.
      >Ale žádné finanční vypořádání (tzv. akontace, či
      >doplatku) nebylo provedeno. Je to velká chyba? Je mi jasné,
      >že jsem osoba spojená. A co DPH u N1? Tento převod z
      >firmy na firmu proběhl v 06/2007, leasing na N1 (kde
      >jsem uplatňoval odpočet DPH) bude ukončen nyní v 09/2007.
      >Není již pozdě v případě přiznání DPH vystavit fakturu
      >až nyní? Nevím jak z toho ven, pokud jsem něco
      >posr...
      >Pomůžete mi?
      >Děkuji.

Při cesi leasingu , při zachování původních podmínek smlouvy, pokračujte postupník- s.r.o. ve splátkách, které lze z hlediska DPH i daně z příjmu-nákladů uplatňovat. Také dále uplatníte poměrnou část akontace, která byla původním vlastníkem-postupitelem (f.o.) uhrazena a to za zbývající počet splátek-měsíců.
      Původní vlastník-postupitel ponechá ve výdajích všechny uhrazené nájmy včetně poměrné části akontace v nákladech a upltaněné DPH také.
      Jelikož nebylo provedeno fin. vypořádání, je nutné, aby bylo provedeno ocenění předmětu nájmu. Nemusí být znalecky, stačí nechat ohodnotit např. autor.bazarem ke dni cese. Tato částka je pak zdanitelným příjmem pro postupitele-původního nájemce a postupník-s.r.o. ji zahrne do účetnictví na účet časového rozlišení a závazek za společníkem.
      Doporučuji to detailně probrat s vlastním účetním.
      Zuzik
      Autor zprávy: Zuzik
      Čas zápisu: 12.9.2007 17:59 z adresy 212.90.230.xxx

• 28. 3. 2008 14:00

Jaromír (neregistrovaný)

Tak to se přiznám poctivě, že o ničem takovém jsem nikdy neslyšel, to nejsem schopen vám ani potvrdit, ani vyvrátit :-)

• 28. 3. 2008 14:12

Pimpa (neregistrovaný)

A kdyby jsme to prodali, tak to musí být i vč. DPH ? To bysme zase byli v pěkném maléru, protože jsme to neudělali již v roce 2007, když se to převedlo. Nebo jak by to šlo udělat ? Děkuju moc za ochotu jste zlatíčko

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).