Re: Auto hrazené úvěrem
Jestli dobře rozumím, tak faktura za auto zaplacena byla? I když z půjčených peněz? Je to pořízení majetku, stejně by jste to nemohl dát do výdajů celé, i kdyby jste to zaplatil z vlastních peněz. Pak zařadte auto do majetku a uplatněte poloviční odpis za rok 2007
Ano, rozumím. Jen nevím jak uhradit tu fakturu. Byla uhrazena úvěrem, úvěr budu splácet, to bude nedaňový výdej, že?
Na faktuře mám auto 199 015, a pak pojištění, zlatou kartu, lékárnu, koberce asistenční sl. v celkové částce 5869, odpis budu dělat jen z ceny auta a ostatní půjde rovnou do nákladů????
Ještě prosím jak zaevidovat úvěr? Do interních dokladů?
Odpisy budete dělat z ceny auta a případných poplatků za registraci na DI, ostatní vámi uvedené výdaje nesouvisí s uvedením auta do užívání, nejsou tedy součástí vstupní ceny pro účely odpisování.
Pokud máte úvěr od banky a bude vám k němu chodit výpis, tak já osobně bych si ho pořídit mezi bankovní účty jako úvěrový účet a "účtoval" o splátkách (účtoval v DE myslím evidoval pohyby na tomto účtě). Nevím, jaký máte software, v Pohodě třeba to jde poměrně jednoduše. Pokud je to úvěr od leasingovky, tak vám k tomu asi žádný výpis chodit nebude. Ale nejsem si jist, když to dáte interním dokladem, jak budete sledovat výši úvěru ke splacení.
Jaromíre díky.
Účtuji v Pohodě a právě nevím jak to evidovat. Splátky platím složenkou a mám jen úvěrovou smlouvu a splátkový kalendář.
Mám teda cenu z faktury navýšit o poplatek za registraci a přihlášení? To mě opravdu ani nenapadlo. Dobrá, zas budu o něco chytřejší.
tak jsem na to ještě koukl a v Pohodě to mají ošetřeno jinak, než jsem vám napsal. Úvěr mají v agendě Ostatní závazky, druh závazku je Půjčka a předkontace gVNsú. Nesplacená část pak vstupuje do tabulek pro DP, splátka bude tedy z banky přes Likvidace. Omlouvám se.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 3. 2008 23:55
Mám fakturu na pořízení osobního auta. Částka byla uhrazena úvěrem. Jakým způsobem ji dostanu do majetku - vedu DE a tam to jde do výdajů až okamžikem zaplacení.
Auto bylo pořízeno 1.5.07 - můžu uplatnit odpis- poloviční?