Re: Musím si sama podat daň.přiznání???
Nestane se nic, ve Vašem případě je daňová povinnost splněna sražením záloh ve výplatách a daňové přiznání podávat nemusíte. Ale dobře si překontrolujte výpočet ročního zúčtování, protože je divné, že Vám vychází nedoplatek, mohla být někde chybně spočítána záloha na daň ve výplatách a nebo chybně spočítané roční zúčtování. Většinou totiž vychází přeplatek. Pokud jste vyplnila a podepsala část III. v Prohlášení poplatníka ..., kde žádáte o provedení ročního zúčtování záloh, musela by Vám mzdová v případě, že by zúčtování vypočetla špatně, dodatečně opravit a vyplatit. Udělat Vám zúčtování musí, pokud jste o něj požádala a v případě, že Vám vyjde skutečně nedoplatek, tak ten vracet nemusíte.
Mzdová účetní odmítá udělat roční zúčtování daně, asi je to pro ni složitý případ a neví jak to zaúčtovat :-)). Prohlášení jsem podepsala, ale ona odmítá, vystavila mi potvrzení o zdanitelných příjmech s tím, že si mám podat přiznání sama právě proto, že mi vychází nedoplatek, to bylo její zdůvodnění. Nechci se s ní dohadovat. Je pro mě důležité, zda opravdu nemusím sama podávat dańové přiznání a vzniklý nedoplatek doplatit.
Ale pokud vám vychází nedoplatek, tak by Vám vyšel stejný i při daňovém přiznání, pokud tedy počítala správně a nebylo by logické si podávat DP. A co tam máte tak složitého? Můžete si to spočítat i sama, když ty částky z obou potvrzení sečtete a dáte do kalkulačky třeba zde: http://www.mesec.cz/danova-kalkulacka/
Udělala jsem to a spočítala a skutečně mi vychází nedoplatek. Paní účetní se někde v přůběhu roku sekla a špatně spočítala.
Nevím co je na tom složitého, ale připadá mi že paní účetní nemá vůbec tušení jak se s tím vypořádat, tak se elegantně zbavila zodpovědnosti tím, že mi vystavila potvrzení o zdanitelných příjmech a roční zúčtování tak nemusí dělat.
Nechápu, proč odmítá udělat zúčtování, napadá mě jen :neměla jste nástup k současnému zaměstnavateli uprostřed měsíce?Jestli ano, potom je možné, že slevu na poplatníka uplatnila i nová účetní a tím by se vysvětlil i ten nedoplatek a její neochota udělat zúčtování,při správném výpočtu by neměl nedoplatek vzniknout
Re: Shrnutí
pokud máte jen 2 zaměstnání, která se ani jeden den nepřekrývají, nepodnikáte, nemáte z jiného důvodu povinnost podat daň.př., potom nemusíte žádat o roční zúčtování daně ani u zaměstnavatele a nemáte žádnou povinnost podat daň. př.na FÚ
Vaše daň.povinnost vůči státu je splněna
jen poznámka k tomu přeplatku:
přeplatek opravdu při správném danění by neměl vzniknout, mohl by vzniknout (při správném danění), pokud máte na potvrzení vyplněný ř. č. 4, tzn., že Vám byly vyplaceny v r. 2007 mzdy z předchozích období (např. Vám byla po 31.1.2007 vyplacena některá z mezd r.2006) - jenže i na to myslí zákon. Ještě v letošním roce (za r. 2007) se kvůli tomu nepodává daň.př., pokud ale mzdy za r. 2007 nebyly vyplacené do 31.1.2008 a budou vyplacené během r. 2008, potom vznikne s největší pravděpodobností nedoplatek na dani - zaměstnanec bude povinen podat v příštím roce daň.př. na FÚ a nedoplatek zaplatit. Ale letos ještě ne. Takže MÚ by měla zjistit, kde je chyba (není to normální, proč je nedoplatek), pokud Vám někde udělala chybu ve zdanění, správně by měla přepočítat mzdy a dopočítat daně (ale ne v rámci ročního vyúčtování).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 3. 2008 9:16
Mám povinnost podat si sama daňové přiznání, když mám potvrzení o zdanitelných příjmech postupně za rok 2007 od dvou zaměstnavatelů a poslední zaměstnavatel mi odmítá udělat roční zúčtování daně, protože mi prý vychází nedoplatek 280.- Kč?
Stane se něco, když si přiznání nepodám a ani zaměstnavatel mi neudělá roční zúčtování??
Díky za rady.