Re: Daňový bonus v ročním zúčtování
Dobrý den, já bych to udělala tak, že bych vyplnila formulář, který je k dispozici na těchto stránkách v záložce šablony.Rozhodně se na řádek 76 vyplní částka vyplacených bonusů a ono už se vám to tam spočítá. :-) Podle mě má nárok i na zbytek z částky 6000, pokud se to dítě nenarodilo v průběhu roku 2007 a pokud si odečty neuplatňovala manželka.
***nesouhlasím s Klárou - citace ze zákona
(4) Daňový bonus může uplatnit poplatník, který ve zdaňovacím období měl příjem podle § 6, 7, 8 nebo § 9 alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy stanovené pro zaměstnance odměňovaného měsíční mzdou k počátku příslušného zdaňovacího období a neupravené s ohledem na odpracovanou dobu a další okolnosti, podle zvláštního právního předpisu upravujícího výši minimální mzdy111) (dále jen "minimální mzda"); u poplatníka, který má příjmy pouze podle § 9 nesmí výdaje převýšit tyto příjmy. Do těchto příjmů se nezahrnují příjmy od daně osvobozené, příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně ............to znamená,že on si nevydělal za celý rok 6x8000=48 000,- a tudíž nemá nárok na zbytek bonusu. Vyplacený bonus za ty dva měsíce se samozřejmě nevrací, protože v těch měsících polovinu minimální mzdy dosáhl....
Přesně tak jsem pochopila zákon já, jenom co mi uniká je, zda může nárokovat těch 912,- zaplacených záloh jako vrátku a nebo se to započte na vyplacené bonusy a teprve ten rozdíl co vznikl se FÚ nevrací. Děkuji moc za pomoc. Petra
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 3. 2008 14:18
Prosím o radu:
zaměstnanec pracoval pouze v listopadu a prosinci 2007. V každém měsíci si vydělal 10 tis., čili byl mu mzdovou účetní vyplacen také daňový bonus na děti.
Teď chce podat přiznání k vyúčtování daní a narazila jsem na to, že nevím jak se nyní bonus zohledňuje. Jeho celkový roční příjem byl pouze 20.000,- Byla mu stržena záloha na daň 812,- a vyplacen daňový bonus 1088,- v těch dvou měsících. On skutečně do listopadu nikde nepracoval, nebyl nikde evidován, nepodnikal.
Podle toho co jsem stihla nastudovat, tak v rámci těch měsíců má nárok na daňový bonus a ten by se neměl v rámci zúčtování nijak vracet, je to pravda ? Znamenalo by to, že má nárok na vrátku 912,- Kč zaplacených záloh na dani ? Jak to zohlednit v daňovém přiznání ?
Děkuji moc za rady, jsem z toho celá zmatená
Petra