Daňový bonus v ročním zúčtování

• (neregistrovaný)

29. 3. 2008 14:18

Prosím o radu:
    zaměstnanec pracoval pouze v listopadu a prosinci 2007. V každém měsíci si vydělal 10 tis., čili byl mu mzdovou účetní vyplacen také daňový bonus na děti.
    Teď chce podat přiznání k vyúčtování daní a narazila jsem na to, že nevím jak se nyní bonus zohledňuje. Jeho celkový roční příjem byl pouze 20.000,- Byla mu stržena záloha na daň 812,- a vyplacen daňový bonus 1088,- v těch dvou měsících. On skutečně do listopadu nikde nepracoval, nebyl nikde evidován, nepodnikal.
    Podle toho co jsem stihla nastudovat, tak v rámci těch měsíců má nárok na daňový bonus a ten by se neměl v rámci zúčtování nijak vracet, je to pravda ? Znamenalo by to, že má nárok na vrátku 912,- Kč zaplacených záloh na dani ? Jak to zohlednit v daňovém přiznání ?
    Děkuji moc za rady, jsem z toho celá zmatená
    Petra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 3. 2008 15:24

Klára (neregistrovaný)

Re: Daňový bonus v ročním zúčtování
      Dobrý den, já bych to udělala tak, že bych vyplnila formulář, který je k dispozici na těchto stránkách v záložce šablony.Rozhodně se na řádek 76 vyplní částka vyplacených bonusů a ono už se vám to tam spočítá. :-) Podle mě má nárok i na zbytek z částky 6000, pokud se to dítě nenarodilo v průběhu roku 2007 a pokud si odečty neuplatňovala manželka.

• 29. 3. 2008 17:05

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

***nesouhlasím s Klárou - citace ze zákona
      (4) Daňový bonus může uplatnit poplatník, který ve zdaňovacím období měl příjem podle § 6, 7, 8 nebo § 9 alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy stanovené pro zaměstnance odměňovaného měsíční mzdou k počátku příslušného zdaňovacího období a neupravené s ohledem na odpracovanou dobu a další okolnosti, podle zvláštního právního předpisu upravujícího výši minimální mzdy111) (dále jen "minimální mzda"); u poplatníka, který má příjmy pouze podle § 9 nesmí výdaje převýšit tyto příjmy. Do těchto příjmů se nezahrnují příjmy od daně osvobozené, příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně ............to znamená,že on si nevydělal za celý rok 6x8000=48 000,- a tudíž nemá nárok na zbytek bonusu. Vyplacený bonus za ty dva měsíce se samozřejmě nevrací, protože v těch měsících polovinu minimální mzdy dosáhl....

• 31. 3. 2008 10:08

Petra (neregistrovaný)

Přesně tak jsem pochopila zákon já, jenom co mi uniká je, zda může nárokovat těch 912,- zaplacených záloh jako vrátku a nebo se to započte na vyplacené bonusy a teprve ten rozdíl co vznikl se FÚ nevrací. Děkuji moc za pomoc. Petra

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).