Re: Hodnota daru - 2% nebo 1000Kč ???
už taky blbnu - myslela jsem tím celkové dary
v.e.n.d.y. - opravdu maximálně 2%?
Děkuji za odpověď, nicméně podle pokynů musí hodnota daru činit NEJMÉNĚ 2% základu daně nebo alespoň 1000Kč, maximálně pak 10% základu daně. Pokud bych si mohla uplatnit i jen tu tisícovku, potom moc nechápu, proč je tam to ustanovení o minimálně 2%?
Petra M.
Re: v.e.n.d.y. - opravdu maximálně 2%?
Beru zpět, šla jsem si to přečíst...pokud úhrnná hodnota darů ve zdaňovacím období přesáhne 2 % ze základu daně anebo činí alespoň 1000 Kč. Obdobně se postupuje u darů na financování odstraňování následků živelní pohromy, ke které došlo na území České republiky. V úhrnu lze odečíst nejvýše 10 % ze základu daně. Jako dar na zdravotnické účely se hodnota jednoho odběru krve bezpříspěvkového dárce oceňuje částkou 2 000 Kč....takže 1 000,- ve Vašem případě ne, minimálně 2 000,- (2%) Omlouvám se
Re: Ještě jednou pro v.e.n.d.y
já už jsem taky zblblá, pěkně jsem se zamotala. Ale teď jsem vyštrachala chytrou knihu - úhrn zákonem uznaných darů lze odečíst až po skončení roku, přesahuje-li jejich částka u FO 1000 Kč nebo alespoň 2% ze základu daně v případech, kdy je roční ZD nižší než 50 000 Kč. Je stanovena rovněž maximální hranice úhrnné hodnoty těchto darů, a to ve výši 10% ze ZD. Za dary se považují i nepeněžní dary včetně služeb. Krev jeden odběr 2000 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 3. 2008 20:57
Dobrý den,
chci se ujistit, zda dobře rozumím tomu, že pokud mám základ daně vyšší než 100.000Kč tak si nemohu uplatnit hodnotu daru ve výši 1.000Kč.
Předem děkuji za odpověď a přeji pevné nervy při sestavování daňového přiznání na poslední chvíli :-)
Petra M.