Dobrý den,
rodičovský příspěvek ani zaměstnání nebrání dalšímu podnikání. Samozřejmě, za podmínky, že podnikání nemá shodný předmět činnosti se zaměstnáním. Budete OSVČ vedlejší bez povinnosti placení měsíčních záloh na sociální a zdravotní pojištění.
Pokud budete pobírat nemocenskou ze zaměstnání, samo o sobě to podnikatelské činnosti nebrání. Osobně bych však v době nemoci nevyučovala, riskujete odebrání nemocenských dávek a pokutu od ČSSZ za porušení léčebného režimu. Porušení by bylo ve Vašem případě snadno prokazatelné.
Dagmar Kučerová :(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 3. 2011 22:09
Dobrý den, momentálně jsem na rodičovské dovolené a ráda bych si zřídila vedlejší živnost na lektorskou činnost. V zaměstnání jsem domluvená, že se budu vracet v roce dítěte, což by mělo být teď v dubnu. Nicméně ze zdravotních důvodů budu nastupovat rovnou na nemocenskou. V této situaci si nejsem jistá, zda si vůbec můžu ŽL zřídit a zda v době nemocenské můžu působit jako OSVČ. Jak mám postupovat? Předem děkuji za radu.