Přerušené odpisování - prodej

• (neregistrovaný)

30. 3. 2008 11:32

Prosím moc o radu.. V roce 05 koupila firma drahý brus - cca 700tis. Odpisování doteď nezahájila (protože by jen zvyšovala ztrátu), nyní ho prodávají.. Co s tím?? Pokud dám celou PC na 541 a na 641 budu mít jen zůstatkovou jako kdyby odpisovali (tj.cca 350) - tak se FÚ asi nebude líbit rozdíl.. Nesetkal jste se s tím někdo? A mohu vůbec teď najednou odepsat celou PC??

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 3. 2008 12:35

Kajla (neregistrovaný)

Re: přerušené odpisování - prodej
      Účtujte 541/082 celou zůstatkovou cenu( ve vašem případě 700 tis), vyřaďte majetek 082/022 a prodejní cena 3xx/641. Ta může být samozřejmě nižžší než pořizovací. Majetek stárne.

• 30. 3. 2008 12:35

bubu (neregistrovaný)

Pokud jste dosud neuplatňovala účetní odpisy (což je dle mého nároru z účetního hlediska děs), tak na 541 dáte celou pořizovací cenu majetku.
      Vašemu sdělení cit: "na 641 budu mít jen zůstatkovou jako kdyby odepisovali" - bohužel nerozumím. Na 641 přece budete mít prodejní cenu - cenu za kterou majetek prodáváte. Na 641 se Vám nikdy žádná zůstatková cena nemůže dostat.

Z daňového hlediska - pokud jste dosud neuplatnila žádný daňový odpis, pak při prodeji je celá zůstatková cena daňovým nákladem.

Hezký den přeje
      bubu

• 30. 3. 2008 13:20

Jana (neregistrovaný)

Díky za radu, přiznávám, že u všech firem používáme styl účetní odpisy = daňové, tak jsem si tuto možnost neuvědomila - je fakt, že co se týče účetnictví tak to děs je..
      Tím, že mám na 641 "zůstatkovou" jsem měla na mysli, že prodávají za zůstatkovou cenu (tedy kdyby odepisovali).. že neprodávají "pod cenou"... omlouvám se, s blížícím se koncem března už se neumím ani srozumitelně vyjádřit...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).