Re: jednatel-evidenční list
>Prosím o radu, zda musím odevzdat evidenční list pro
>jednatele společnosti, který má měsíčně 1000 na základě
>mandátní smlouvy. Sociální odvádí.
>Děkuji za radu
Jednatel je dosud vyplácen dle § 6 - tedy jako zaměstnanec a jako se zaměstnancem s ním musíte ve mzd. otázkách jednat. Tedy ano.
>
To: beta. Dotaz zněl na evid. list SZ. ZP evidenční listy nemá, není tedy co odesílat (nebo jsem něco zaspal?)
Nic jste nezaspal, máte pravdu:-) Ptala jsem se na evidenční list, proto jsem napsala, že odvádí sociální. Samozřejmé odvádí i zdravotní, ale to nebylo pro můj dotaz důležité. Ale psal jste "jako se zaměstnancem". Pokud je to odměna na základě mandátní smlouvy a činí jen 1000,- tak to snad není mzda z pracovně-právního vztahu ne? Už si připadám, že nic nevím! potřebuji dovolenou! Zítra zavřu kancelář a tak 3 dny nebudu nic jiného dělat, jet odpočívat! :-)
Re: jednatel-ev.list-to: p.Irena
Paní Ireno, je to tak, jak jsem napsal. Jednatel není zaměstnanec, jenom mzda se mu vyplácí jako zaměstnanci a to jak z pracovního poměru (pokud mu uzavřenu prac. smlouvu), tak z mandátní smlouvy (tu by měl mít uzavřenou). Pokud má uzavřeny obě, tak se odměna vyplácí z obou j a k o u zaměstnance. Je to výklad Ing. Sedlákové z MF k ZDP § 6. Nevím jak teď, ale v měsíčním hlášení pro SZ (kde byli všichni zaměstnanci, byl jednatel uveden také a míval i svůj kód - myslím 2.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 3. 2008 11:36
Prosím o radu, zda musím odevzdat evidenční list pro jednatele společnosti, který má měsíčně 1000 na základě mandátní smlouvy. Sociální odvádí.
Děkuji za radu