Re: Odpočet na děti
V ročním zúčtování byste si samozřejmě mohla daňové zvýhodnění na děti uplatnit za celý rok, je ovšem otázkou, zda budete mít nějaké zdanitelné příjmy. Nevím odkdy jste nemocná a jaký bude váš případný příjem do konce roku. Váš přítel si své dítě během roku nemusí uplatňovat, pokud nechce, ale je to výhodnější, protže se může stát, že v jednotlivých měsících bude mít nárok na bonus, ale v ročním zúčtování třeba nedosáhne potřebné hranice příjmu. V takovém případě není nárok na bonus, ale ten, co už byl v jednotlivých měsících vyplacen, se nevrací.
Jak by si mohl bývalý manžel uplatňovat daňové zvýhodnění na děti, když děti žijí ve společné domácnosti s matkou? Stačí rozhodnutí soudu, komu jsou děti svěřeny.
Jen upřesním - přítel může uplatňovat zvýhodnění na své dítě. Na Vaše děti z prvního manželství ne, to by mohl jen pokud byste se vzali (děti by vyženil). Děti můžete uplatnit v zúčtování, ale píšete, že jste na nemocenské a pak budete na mateřské, takže je zřejmě nebude od čeho odečíst. A bonus byste na ně dostala jen tehdy, pokud by Vaše celoroční hrubá mzda dosáhla aspoň 48000 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
31. 3. 2008 14:36
Dobrý den
jsem rozvedená a z manželství mám dvě děti. Teď žiju s přítelem jsem na nemocenské a v květnu půjdu na mateřskou . Jak je to prosím s odpočtem na děti? Mohu si jej uplatnit v ročním zůčtování daně za celý rok nebo po dobu mateřské nemám na tento odpočet nárok? A ještě jeden dotaz. Musí přítel narození dítěte nahlásit zaměstnavateli vzhledem k uplatňování měsíční slevy nebo ne. Dali bychom přednost odečtění slevy na dítě v ročním zůčtování-samozřejmě pokud je to možné?
Díky