Re: Obrat a povinnost být plátce DPH
Pokud se do 15.1.2008 zaregistroval na FÚ. Pokud tak ještě neučinil, tak není plátcem dosud. navíc obrat se nepočítá za rok kalendářní, nýbrž po sobě jdoucích 12 měsíců, aby se nedivil, že se měl plátcem stát dříve, než si myslí. Chce to přepočítat měsíční obraty a ověřit, kdy skutečně sopučet po sobě jdoucích 12 měsíců přesáhl 1 milion.
Vím,že se obrat nepočítá za kalendářní rok. Jen jsem mu dělala daňové přiznání za rok 2007 a obrat činil cca 1.400.000,- Můžete mi poradit co teď? Jak to v praxi řeší FÚ jestliže měl být plátcem již dříve? Popravdě, vůbec nevím, co mu teď mám říct :-(
Tak to vám povím přesně, jak se to řeší. Teď hned nakluše na FÚ a zaregistruje se k nejbližšímu možnému termínu, k jakému budou ochotny ty báby na registraci ho zaregistrovat. Pak po něm budou chtít, aby jim doložil měsíční obraty a zjistěj, že se měl stát plátcem už v srpnu 2007 (třeba). Pak jim bude muset doložit do protokolu, kolik za tu dobu až do chvíle, kdy ho zaregistrujou činil jeho obrat. Pak mu z toho obratu vyměřej 10% náhradu za neodvedenou daň. A pak ho z toho klepne, asi :-(.
No tak to abych mu to radši řekla formou dopisu na rozloučenou :-) Jdu na to. Držte palce.Účetnictví za rok 2006 jsem neviděla, tak si nedovedu představit, od kdy vlastně měl být plátce.Měl totiž z roku 2006 dost nezaplacených vystavených faktur.A protože vede DE, tak mu tam pomalu ale jistě všchny platby při zaplacení hupsly a tak se mu obrat zvedl.
To tak vždycky bývá.Právě jsem mu volala.Jestli se do zítřka nezhroutí, tak mi donese i doklady za rok 2006. Zkusím v tom nějak vypátrat, od kdy je vlastně poviný se rigistrovat. Každopádně by měl asi zajít na FÚ a registrovat se hned. Ještě prosím o jednu pomoc. Pokud se zaregistruje, od kdy bude vystavovat faktury s DPH?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 4. 2008 9:29
Dobrý den.
Pokud měl podnikatel příjmy za období 1-12/2007 více než milion korun stává se plátcem DPH od 1.3.2008?
Děkuji.Hezký den.