Re: Důchodové připojištění
Zaměstnavatel může přispívat jakoukoli částku, pro něj je to daňový náklad bez omezení. Ale pokud přispěje zaměstnanci větší částku než 24 000 ročně, vstupuje mu rozdíl do vyměřovacího základu zaměstnance pro odvody.
>>>>Vážení, od 1.1.2008 platí, že zaměstnavatel může bez
>>>>daňových dopadů dát zaměstnanci až 24000.- Kč na
>>>>důch.
>>>>připoj. ročně. Zaměstnanec platí 1500.- měsíčně tj.
>>>>18
>>>>000.- Kč ročně.Jakou částku mu můžeme zaplatit ? Jde
>>>>mi o to, že jako zaměstnavatel přece nemohu zaplatit
>>>>za
>>>>něj celoroční pojištění , i kdybych chtěla. Kde to
>>>>najít ? Děkuji za radu ? Jana
>>>
>>>To taky neplatíte za něj, on si platí sám a vy mu
>>>přispíváte a to až 24000 ročně (daňově). Ne že on si
>>>bude
>>>platit svoje pojištění a vy mu tu částku dáte na
>>>dřevo
>>>cash a budete si to chtít odečíst z daní :-).
>>To je mi jasné, že budu přispívat, ale nevím kolik
>>mohu.To mohu 1500.- měsíčně platit za nej ? Protože
>>1500
>>x12 ´=18 000
A nepřispíváte ZA NĚJ, ale JEMU..to znamená navíc, nad to, co si platí on sám. 1 500,- měsíčně můžete, to se vejdete do hranice 24 000 za rok.
>
>Zaměstnavatel může přispívat jakoukoli částku, pro něj
>je to daňový náklad bez omezení. Ale pokud přispěje
>zaměstnanci větší částku než 24 000 ročně, vstupuje mu
>rozdíl do vyměřovacího základu zaměstnance pro odvody.
z daní :-).
>>>To je mi jasné, že budu přispívat, ale nevím kolik
>>>mohu.To mohu 1500.- měsíčně platit za nej ? Protože
>>>1500
>>>x12 ´=18 000
>A nepřispíváte ZA NĚJ, ale JEMU..to znamená navíc, nad
>to, co si platí on sám. 1 500,- měsíčně můžete, to se
>vejdete do hranice 24 000 za rok.
>>
>>Zaměstnavatel může přispívat jakoukoli částku, pro
>>něj
>>je to daňový náklad bez omezení. Ale pokud přispěje
>>zaměstnanci větší částku než 24 000 ročně, vstupuje
>>mu
>>rozdíl do vyměřovacího základu zaměstnance pro odvody.
To není pravda, závisí to na smlouvě s pojišťovnou jak přispívám. variabil. symb. odlišuji jeho platbu ze mzdy a platbu firmy.
Re: Důchodové připojištění - pro vendy
Vendulko, nerozčilujte se, paní stejně nepochopila, že neplatí ZA zaměstnance, ale ZA firmu, že sice platí na jeho účet u pojišťoivny, ale jménem ZAMĚSTNAVATELE , nikoli zaměstnance :-). Já už radši ani dál nepsal, když jsem viděl její reakci :-).
Re: Důchodové připojištění -pro Jaromíra
Tak na vysvětlenou : samozdřejmě že platím za firmu -a na to jsem se právě ptala, zda může firma zaplatit celé roční poj. za zaměstnance,ptala jsem se vlastně na to, jestli on nemá nějakou povinnost alespoň část platit sám. Firma má daň. uznatelných 24000,-/rok a on má ročně platit 18000.-pojištění. Bylo mi jen divné, že v tomto případě by vlastně nemusel ze mzdy platit nic a firma to za něj zatáhne. Takto by to byly dobré benefity, jiné už poskytnout nelze. Mám jen dva zaměstnance, takže bych to ráda použila. Nejsem účetní, a proto ty nedostatky v termínech omlovám se, ale snad úplně blbá nejsem. Jana H.
Re: Důchodové připojištění -pro Jaromíra
Nejste vůbec blbá, to si tu nikdo nemyslí, jenže já třeba ten první dotaz pochopil tak, že zaměstnanec přinese potvrzení, že zaplatil na pojištění 18000 a vy mu je dáte.
Tak jsem možná blbej já, že jsem to špatně pochopil a snažil se vám naznačit, že to nemůžete dát jemu, ale poslat to na jeho konto u pojišťovny :-)). No hlavně že jsme se nakonec dohodli :-).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 4. 2008 9:32
Vážení, od 1.1.2008 platí, že zaměstnavatel může bez daňových dopadů dát zaměstnanci až 24000.- Kč na důch. připoj. ročně. Zaměstnanec platí 1500.- měsíčně tj. 18 000.- Kč ročně.Jakou částku mu můžeme zaplatit ? Jde mi o to, že jako zaměstnavatel přece nemohu zaplatit za něj celoroční pojištění , i kdybych chtěla. Kde to najít ? Děkuji za radu ? Jana