U automobilu nezahrnutého do majetku paušál (4000 Kč / měsíc) zahrnuje pouze palivo a parkovné.
Dále si můžete uplatnit náklad ve výši 3,90 Kč za km, který právě představuje náhradu majiteli za opotřebení vozidla.
Dále si můžete uplatnit 100 % silniční daně.
Žádné další náklady si uplatnit nemůžete.
To co jste vyjmenoval se týká vozidla zahrnutého do obchodního majetku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 3. 2011 9:17
Dobrý den, jsem OSVČ, nejsem plátce DPH, vedu daňovou evidenci. V roce 2010 jsem používal k podnikání os. automobil, který NENÍ zahrnut do obchodního majetku (automobil jsem koupil "za své"). Používám jej i k soukromým účelům, takže chci uplatnit paušální výdaj 4000.-Kč/měsíc. Lze uplatnit do výdajů i další náklady spojené s provozem a používáním automobilu? Silniční daň předpokládám ve výši 100%. Dále mám na mysli poměrnou částku (80%) za dálniční známku, servisní prohlídky a náhradní díly, mytí vozu atd. V zákoně se v této souvislosti výslovně zmiňují o automobilu v obchodním majetku, ale na různých diskuzních fórech se názory liší - někde píší, že tyto náklady jsou daňově neuznatelné, jinde, že ano. Děkuji za odpověď.