Minimální základ daně-osoba spolupracují

• (neregistrovaný)

1. 4. 2008 16:59

Jak mám chápat §7c kde se říká v odst. 3, že MZD se netrýká splupr. osoby v roce zahájení a bezprostř. následujícím po zahájení?
    Za rok 2007-3. rok splupráce, jsem vyplnil za manželku DP, kde jsem na ni rozdělil O%, sobě 100% vzhledem k malým příjmům. U sebe jsem uplatnil MZD a stejně tak i u manželky. Na FÚ mi řekli, že jsem DP neměl za manželku podávat, že nemá příjem. V tom případě, pak §7c nemá logiku. Můžete mi někdo vysvětlit proč se DP nemělo podat, když podle tohoto § chápu povinnost DP podat s MZD. Manželka nemá ani příjem ze závislé činnosti ani jinak nepodniká. Pro OSSZ a VZP jsem vypracoval přehledy s minimálními vyměřovacími základy-bylo to dobře?
    Děkuji předem za odpověď a objasnění. Na pracovníky FÚ nemám spolehnutí. Opakovaně se mi stalo, že to,co mi řekli pak bylo jinak.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 4. 2008 17:50

Jaromír (neregistrovaný)

Re: Minimální základ daně-osoba spolupra
      MZD se nevztahuje na:
      1) poplatníka
      2) spolupracující manželku (manžela)
      3) ostatní spolupracující osoby

za zdaňovací období, ve kterém zahájili podnikání a v bezprostředně následujícím po období, ve kterém zahájili.

Pokud na manželku nerozdělíte nic, není povinna podávat vůbec daňové přiznání (nemá žádné příjmy ke zdanění), v tom případě se na ni nevztahuje ani MZD, i když spolupracuje již 3. rokem (viz.§38g/1)

Povinnost podat DP a uplatnit MZD by nastala v případě, kdy byste na manželku rozdělil příjmy ve výši větší než 15000 Kč. Využít spolupráce manželky je totiž možnost, nikoli povinnost.

• 1. 4. 2008 18:04

Jaroslav (neregistrovaný)

Tak teď to chápu a děkuji za radu. Jen ještě prosím o odpověď na můj dotaz týkající se přehledů pro OSSZ a VZP. Je správně, že jsem je pro manželku vyplnil s tím, že jsem použil minimální vyměřovací základ? Nemá žádný jiný přijem, jen je osoba spolupracující.

• 1. 4. 2008 18:13

Jaromír (neregistrovaný)

Přehled podávají i ty OSVČ, které mají nulový příjem a nepodávají daňové přiznání.

• 1. 4. 2008 18:17

Bety (neregistrovaný)

Pane Jaromíre, moc Vám děkunji. Sleduji často vaše odpovědi na diskuním foru a jsem nadšena, že tak často a nezištně a občas vtipně odpovídáte. Myslím si, že jste Jaroslavovi opravu dobře a kvalifikovaně odpověděl. Díky za něj i za sebe. Také jsem použila možnost se ptát a rady mi vážně pomohly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).