Re: Minimální základ daně-osoba spolupra
MZD se nevztahuje na:
1) poplatníka
2) spolupracující manželku (manžela)
3) ostatní spolupracující osoby
za zdaňovací období, ve kterém zahájili podnikání a v bezprostředně následujícím po období, ve kterém zahájili.
Pokud na manželku nerozdělíte nic, není povinna podávat vůbec daňové přiznání (nemá žádné příjmy ke zdanění), v tom případě se na ni nevztahuje ani MZD, i když spolupracuje již 3. rokem (viz.§38g/1)
Povinnost podat DP a uplatnit MZD by nastala v případě, kdy byste na manželku rozdělil příjmy ve výši větší než 15000 Kč. Využít spolupráce manželky je totiž možnost, nikoli povinnost.
Tak teď to chápu a děkuji za radu. Jen ještě prosím o odpověď na můj dotaz týkající se přehledů pro OSSZ a VZP. Je správně, že jsem je pro manželku vyplnil s tím, že jsem použil minimální vyměřovací základ? Nemá žádný jiný přijem, jen je osoba spolupracující.
Přehled podávají i ty OSVČ, které mají nulový příjem a nepodávají daňové přiznání.
Pane Jaromíre, moc Vám děkunji. Sleduji často vaše odpovědi na diskuním foru a jsem nadšena, že tak často a nezištně a občas vtipně odpovídáte. Myslím si, že jste Jaroslavovi opravu dobře a kvalifikovaně odpověděl. Díky za něj i za sebe. Také jsem použila možnost se ptát a rady mi vážně pomohly.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 4. 2008 16:59
Jak mám chápat §7c kde se říká v odst. 3, že MZD se netrýká splupr. osoby v roce zahájení a bezprostř. následujícím po zahájení?
Za rok 2007-3. rok splupráce, jsem vyplnil za manželku DP, kde jsem na ni rozdělil O%, sobě 100% vzhledem k malým příjmům. U sebe jsem uplatnil MZD a stejně tak i u manželky. Na FÚ mi řekli, že jsem DP neměl za manželku podávat, že nemá příjem. V tom případě, pak §7c nemá logiku. Můžete mi někdo vysvětlit proč se DP nemělo podat, když podle tohoto § chápu povinnost DP podat s MZD. Manželka nemá ani příjem ze závislé činnosti ani jinak nepodniká. Pro OSSZ a VZP jsem vypracoval přehledy s minimálními vyměřovacími základy-bylo to dobře?
Děkuji předem za odpověď a objasnění. Na pracovníky FÚ nemám spolehnutí. Opakovaně se mi stalo, že to,co mi řekli pak bylo jinak.