Přehled OSSZ

• (neregistrovaný)

1. 4. 2008 19:49

dobrý večer, komand. spol. má 2 kompl. a 1 komand. Za všechny 3 každý měsíc posílá přehled o vyměřovacích zákl. a pojistném malé organizace na OSSZ ovšem stále s nulami, druh činnosti 7. Prosím, o co jde? předem moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 4. 2008 20:23

Jaromír (neregistrovaný)

Re: přehled OSSZ
      Druh 7 je společník, jednatel, komanditista, tedy ten, jenž nemá s firmou uzavřen pracovně-právní vztah, nicméně jeho příjmy pro firmu jsou z hlediska zákona považovány za příjmy ze závislé činnosti. A když tam mají stále nulu, tak to znamená, že neměli žádné příjmy, které by byly předmětem pojíistného, tedy jim ta společnost nic neplatí.

• 1. 4. 2008 21:00

lada (neregistrovaný)

děkuji moc a znamená to tedy, že i v s.r.o. by měl být tento přehled za jednatele zasílán? pochopila jsem to dobře? a jaké povinnosti ještě mají jednatelé či komandisté vůči ostatním úřadům v této souvislosti? ještě jednou děkuji

• 2. 4. 2008 6:47

beta (neregistrovaný)

pokud jednatel má příjmy, je na přehledu s kodem 7, musíte ho přihlásit i na ZP. Pokud není pravidelně měsíčně odměňován, nemyslím si, že by měl být přihlášen a zasílán přehled s O. Pokud je odměňován např. 1x z rok, v tom měsíci ho na OSSZ přihlásíte a zároveň odhlásíte. Zároveň musí organizace zabezpečit v tomto měsíci odvod zdravotního pojištění alespoň z minimální mzdy, tj. pokud by odměna jednatele činila méně než 8000 Kč musí orgaizace provést doplatek ZP do minima anebo vám jednatel musí prokázat, že tuto povinnost plní, např. v HPP, jako OSVČ odvádí min.zálohy, je osobou za kterou je plátcem pojistného stát atp. Ohledně přihlášení na ZP - tam by měli být od ledna 08 přihlášen (pokud má příjmy nebo předpoklad příjmů, nepřihlašuje se např. čestná fce - kde nebude odměňován, což jednatel patrně nebude) a právě odváděno pojistné alespoň z MM, pokud vám neprokáže, že je za něj z jiného titulu odváděno zdrav.poj. - jak jsem výše popsala. No nevím, jestli jsem vám to popsala srozumitelně ..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).