Re: Dva prac.poměry a rodičovská dovolen
Pokud není předmět podnikání firmy B shodný s předmětem podnikání firmy A, nemusíte žádat o souhlas A, tudíž nevidím důvod hlásit A, že pracujete v B.
Na OSSZ z jakého důvodu hlásit nástup do zaměstnání ? Pokud byste dodržela podmínky pro poskytování rodičovského příspěvku, ani toto hlásit nemusíte na OSSZ, pokud ale dítě půjde do školky na celý den, pak ano.
Ale počkejte si na další odpovědi, určitě se něco ještě vyvrbí.
Pokud jste si u firmy A zažádala písemně o čerpání rodič. dovolené do věku 3 let dítěte, potom tam čerpáte rodič. dovolenou.Pak byste měla nastoupit, pokud již nebudete chtět nastoupit zpět, měla byste dát výpověď (2 měs. výpovědní doba). Předmět podnikání - souhlas. Také si musíte rozhodnout, u které firmy budete mít podepsané daň.prohlášení - můžete ho mít podepsané jen u jedné firmy.
Pokud splňujete podmínku celodenní řádné péče o dítě (např. umístění v předškolním zařízení jen na dobu, kterou ukládá zákon),
potom jistě pobíráte rodič. příspěvek. Je za Vás plátcem ZP stát.
ještě doplním - tím, že je za Vás plátcem ZP stát znamená, že ze mzdy, kterou dostáváte, platíte ZP, ale nevztahuje se na Vás minim. VZ ZP (ZP odvádíte jen ze mzdy, kterou dosáhnete) a při případném neplac. volnu neplatíte ZP
Pokud splňujete podmínku celodenní řádné péče o dítě
>>(např. umístění v předškolním zařízení jen na dobu,
>>kterou ukládá zákon),
>>potom jistě pobíráte rodič. příspěvek. Je za Vás
>>plátcem ZP stát.
>
>ještě doplním - tím, že je za Vás plátcem ZP stát
>znamená, že ze mzdy, kterou dostáváte, platíte ZP, ale
>nevztahuje se na Vás minim. VZ ZP (ZP odvádíte jen ze
>mzdy, kterou dosáhnete) a při případném neplac. volnu
>neplatíte ZP
otázkou je, zda paní dodrží podmínky pro poskytování rodičovského příspěvku či nikoli, ale to má určitě zjištěné. Pokud dodrží, je plátcem pojistného stát, pokud nemá hlídání a dítě nastoupí na celý den, stát již není plátcem pojistného a MM se na ni vztahuje (pokud není stát plátcem z jiného důvodu). Ale paní šlo, si myslím, spíše hlavně o to, zda může pracovat v jiné firmě, když je zaměstnaná v HPP a zda to musí někam hlásit. Zmínku pro uklidnění, pokud se A dozví, že jste zaměstnaná v B, nemůže vám dát výpověď, protože jste v ochranné době - čerpáte rodičovskou dovolenou a pokud předmět podnikání není stejný, nemáte povinnost ohlašovat vstup do jiného zaměstnání. Jen si před uplynutím tohoto roku před nástupem do své "mateřské" firmy musíte rozmyslet jak budete dále pokračovat, zda nastoupíte do A, pak musíte řešit výstup v B nebo zůstanete v B a budete řešit výstup v A :-) ale máte ještě rok čas a co vy víte, co se za rok přihodí ..., nyní je pro vás důležité to, že A vám výpověď dát nemůže, vy nemusíte hlásit nástup do zaměstnání, B vás sama přihlásí na OSSZ i na ZP a vy budete už jen pracovat a pracovat .... Hezký den
PS A pokud by vám zanikl nárok na rodičovský příspěvek, není to to samé, co rodičovská dovolená, i kdyby jste neměla nárok na RP, jste stále na rodičovské dovolené, tudíž v ochranné době, která plyne ze zaměstnání A.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 4. 2008 23:27
Vím,že je možné mít současně dva pracovní poměry,ale mám to složitější....
V současné době jsem na rodičovské dovolené. Jsem stále zaměstancem firmy A,která mi do tří let dítěte(což je za rok) drží místo.
Chtěla bych ale nastoupit na plný úvazek do firmy B. Bude mi v takovém případě držet firma A místo do tří let dítětet,nebo tento nárok zaniká?
Když nastoupím do firmy B,musím to firmě A hlásit? Nebo stačí nahlásit nástup do firmy B na oddělení SSP?
Zdůvodnění mého počínání:chtěla bych si firmu A nechat jako rezervu pro případ,že by mi práce ve firmě B nevyhovovala.
Předem díky za odpověď.