Re: účtování nedaňově
ted jsem si uvědomila,že to bude větší oříšek. naše firma vystavuje fakturu za provizi těchto vstupenek, ale má uvedeno nehradit, protože provizi má již oodečtenou od hodnoty vstupenek, které zaslala na účet cestovní kanceláři. na tohle už jsem krátká, přebírám toto účetnictví po někom jiném, který tuto provizi účtoval 311/602 a 602/311, ale mě se to nezdá. Pane Jaromíre a ostatní prosím, prosím..
Re: účtování nedaňově
Pak navrhuji to účtovat maličko jinak, tedy prodej vstupenek zákazníkům a inkaso za ně 211/325, například 1000 kč, pak poslání peněz cestovce od které to kupujete bude 325/221, ale jen 900 Kč. Tím vám zůstane viset na 325 těch 100 kč (provize). Vystavíte fakturu za provizi na 311/602 a uděláte zápočet 325/311 těch 100 kč. Tím si vynulujete jak pohledávku z titulu provize, tak závazek za neodevzdané peníze.
Zúčtovat to samozřejmě můžete v podstatě přes jakýkoli "neutrální" trojkový účet, nedoporučuji účty typu 341,345 a podobně :-)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
2. 4. 2008 11:42
dobrý den, mám zúčtovat nedaňově vstupenky, které jsme prodali pro jinou cestovní kancelář. z BÚ posíláme tyto peníze cestovce. Znamená to 315/221, je to tak dobře? a prodej vstupenek zákazníkům v hotovosti 211/315 a tím by se mi vypároval účet 315? Prosím poraďte.. děkuji