Re: Opravdu?
Já to dělám takhle. Možná má někdo názor podobný Vašemu a najdete oporu v zákoně. Počkám spolu s Vámi na další názory.
Hezký den.
Re: Prosím o další názory,děkuji
Jste četl Hovorku, co ? Asi tak, obecně, daňově uznaným nákladem je vše, co slouží k zajištění, dosažená a udržení příjmů (§24 odstavec 1).
Problém je tedy už jenom v tom prokázat, že ty vaše obědy opravdu přinesly zajištění, dosažení nebo udržení příjmů. A v tom je právě ten háček. ideální by bylo, když budete mít v kapse připraven papír, na kterém bude napsáno, že váš obchodní partner od vás nakoupí to a to zboží a ty a ty služby a to právě díky tomu, že jste ho dneska pozval na oběd. To dáte zákazníkovi podepsat a pak už jen ukážete finančnáku, že skutečně to zboží od vás odebral.
Vše ostatní se obávám nebude jako důkaz u finančáku uznáno a jak jistě víte, daňové břemeno bohužel nesete vy, vy musíte prokázat FÚ přímou či nepřímou souvislost mezi náklady vynaloženými na oběd a dosaženými nebo udrženými příjmy.
Mezi námi, kdyby to šlo tak lehce, jak píše Ing. Hovorka, je daňovým výdajem vše. Ale neumím si reálně představit, jak ten papír nutíte zákazníkovi k podpisu :-).
Jinak pokud jde o ten pronájem salonku, ano, obvykle se toto dává do nákladů, ovšem je k tomu dodatek, že se jednalo o pronájem ke školení obchodních zástupců nebo něco podobného a přikládají se další "důkazy", jako pozvánky na školení, seznam OZ s jejich podpisy a podobně. Dát si do nákladů pronájem salonku za účelem pohoštění zákazníka je poněkud velmi odvážné :-).
Krásný den přeju
Pane Jaromíre, děkuji za váš názor. Hovorku čtu velice rád:-), ale tuto onformaci jsem opravdu měl od daňové poradkyně, která v široké míře spolupracuje s MF,. Váš názor odpovídá tomu jejímu. Teď jde o to, jak to provést prakticky. Jelikož mi jde o obchod, který je pro mě opravdu důležitý, najmu si salónek a připravím i občerstvení. V ten den, se smlouva o prodeji s těmito klienty nepodepíše, ale dohodne podpis, který proběhne např. za týden. Co kdybych tuto smlouvu, připojil k tomuto dokladu?
Jirka
Znáte to pane Jirko :-). Risk je zisk. A nebo taky ne. Samozřejmě čím více papírů a jiných důkazů budete schopen předložit, tím větší naděje na úspěch, ale nikdo vám to nezaručí. Osobně na vašem místě bych do toho nešel, je to pro kontrolní útvary FÚ jako rudá pláštěnka pro býka :-).
Můj názor: jsou jiné cesty jak "optimalizovat" daňový základ mnohem bezpečněji a elegantněji :-).
No to vám s tím propočítáváním držím palce :-). Sám jsem pak zvědav, až mi napíšete, jak jste to finančnáku spočítal a jak z vás byli na větvi :-).
Člověče, jak vás tak čtu, tak jsem získal pocit, že vaše podnikání spočívá jen v tom, pronajímat salonky a zvát obchodní partnery na oběd :-)). Pokud tomu tak je, pak skutečně musím připustit, že se vám zřejmě vyplatí si tu práci dát a ten vztah mezi dosaženými příjmy a výdaji na občerstvení prokázat.
Pane Jaromíre, kancelář mám malou a pokud potřebuji dohodnout podpis (nebo přímo podepsat) smlouvu, ve které figurují nemalé částky, byl bych diletant, kdybych si dovolil tyto klienty pozvat do kanceláře a podepisovat smlouvy na koleně:-)
Těch důležitých "občerstvení" bylo za celých 5 let tolik, kolik by se spočítalo na prstech jedné ruky, takže nemyslím, že bych tam dával, každodenní obědy:-)
Jirka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2008 15:06
Dobrý den, mám dilema. Již několik let nedávám do daňových nákladů různé obědy a pohoštěnís obchodními partnery. Myslím si, že je to nespravedlivé a proto bych rád zjistil, jak to doopravdy je.
Když si např. pronajmu salónek na obchodní jednání s občersvením,tak to nemůže být můj daňový náklad?
Děkuji
Jirka