V.e.n.d.y nebo jaromír, prosím!!!

• (neregistrovaný)

2. 4. 2008 22:01

Prosím o radu, jak postupovat v případě zálohových faktur. Řemeslníci (střecha) jsou plátci DPH, s.r.o.. Podle zákona se vejdou do 9%. Najalo si je ale jiné s.r.o., které po nich chce, aby vystavovali zálohové faktury, kde bude vyčísleno DPH 19% - text "záloha na materiál". Myslela jsem, že budou vystavovat zálohové faktury na 9% s textem "zálohová fa. na akci RD XYZ"
    A jak teda v tomto případě uděláme konečnou fa - tam bude jak DPH 9% za práci, tak 19% za materiál a od toho odečtu zálohové fa?
    Poradíte? Moc děkuji.
    Irena

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 4. 2008 7:17

Jaromír (neregistrovaný)

Re: v.e.n.d.y nebo jaromír, prosím!!!
      Moc jsem nepochopil roli toho druhého s.r.o., tak jen jak to vidím, snad se moc nepletu. Pokud to vaše s.r.o. prodává nějaké jiné stavební firmě pouze stavební materiál, pak tento materiál je se sazbou 19%. V tom případě jim bude vaše s.r.o. vystavovat po obdržení zálohy DD k přijaté platbě s 19% sazbou DPH.
      Samozřejmě pokud vám dodává to vaše s.r.o. stavební a montážní práce, které jak píšete splňují definici podle § 48 nebo 48a ZDPH, pak tyto práce jsou se sazbou 9%. Součástí stavebních a montážních prací jsou konstrukce, materiály, stroje a zařízení, které se do staveb (budov a inženýrských děl) jako jejich součást montážními a stavebními pracemi zabudují nebo zamontují. Tedy i ten materiál koupený se sazbou 19%, pokud je do vaší stavby zabudován (jako že samozřejmě je) je pak na výstupu jako součást prací zdaněn pouze 9%.

Tak snad jste ten můj výklad pochopila a pomohlo vám to :-). Hezký den přeju

• 3. 4. 2008 7:55

Irena (neregistrovaný)

Děkuju moc:-) Jen teď nevím, co mám dělat. Je to samozřejmě ten druhý případ, jedná se prvky na střechu, které se zabudují, takže by měli fakturovat 9%: jedná se ale o UK, kteří jsou rádi, že mají práci a ten kdo si je najal jim řekl, že pokud nebudou psát faktury s 19%, tak s nimi nebude dělat. Jak byste postupovali?
      Irena

• 3. 4. 2008 8:06

Šárka (neregistrovaný)

Podle toho co jste napsala teď,bych je jen upozornila a řekla jim svůj názor,ale pokud tu zakázku chtějí,tak asi musejí přistoupit na podmínky objednavatele:když to vezmu z pohledu FÚ,ten se na Vás zlobit nebude,když mu odvedete vyšší DPH :-)

• 3. 4. 2008 8:08

Irena (neregistrovaný)

Děkuju, ale štve mě to. Makají od rána do noci, celý týden i víkendy a pak je někdo takhle tlačí ke zdi:-(
      Irena

• 3. 4. 2008 9:45

Moderátor (neregistrovaný)

Pište lepší nadpisy
      Pište smysluplné nadpisy, z nichž je zřejmé téma vašeho dotazu. V opačném případě mohou být Vaše dotazy smazány.

Obecně: Nepište dotazy s nadpisy jako "prosím poraďte", "mám dotaz", "pro pana XY" apod. Nejsou vhodné ani příliš stručné nadpisy jako "DPH" či "SZM" nebo "auto". Lepší je "DPH při dodání na Slovensko", "SZM - jak odečíst dary", "Firemní auto a soukromé jízdy" apod.

Viz též pravidla zdejší diskuze
      http://business.center.cz/business/diskuze/pravidla.aspx

• 3. 4. 2008 14:57

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Dostala jsem se až nyní k počítači, takže vše asi bylo řečeno. Tak držím palce a hezký den V.

• 3. 4. 2008 19:14

moderátor BC (neregistrovaný)

Upozornění moderátora pro Irenu!
      Ireno, pokud chcete pokračovat v této debatě, pokračujte tedy ZDE a nezakládejte nové thready k témuž tématu. Takovéto nadbytečné a duplicitní thready jsou mazány.

Pokud máte pocit, že se vám sem nevejdou vaše další myšlenky a dotazy, smažte laskavě text příspěvků před vámi nebo aspoň jejich část.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).