Re: Inventura-přebytek
Pokud se bavíme o DE, tak podle obecného názoru je inventurní přebytek zdanitelným příjmem (nepeněžním), protože se jedná o přírůstek majetku poplatníka. Takže jste to pravděpodobně udělal dobře, nevím do jaké části tabulky E jste to napsal :-). mělo to být do té části, kde se uvádějí položky zvyšující základ daně.
V účetnictví se účtuje na dal na 62x jako aktivace.
Vedu DE a napsal jsem to do tabulky E(zvyšující základ daně),ale do peněžního deníku ne,je to správně?Ještě Vás poprosím o informaci,jestli se tento příjem přičítá k příjmům ř.101 do základu pro výpočet soc.+zdrav.pojištění?
Uff, to myslíte pro DE opravdu smrtelně vážně? A při následném prodeji tohoto zboží vystavím fakturu (prodejku, paragon), přijmu peníze a zdaním podruhé?
Pokud zjistím v DE přebytek, udělám příjemku na sklad. Zdaním při následném prodeji.
V účtu souhlas. Aktivuji, při následném prodeji současně vyskladním do nákladů.
V případě přebytků zásob u daňové evidence je situace zajímavější, a to v tom smyslu, že ZDP nezná pojem přebytek, který je v obecné rovině definován v předpisech o účetnictví. Níže uvedený názor je podle mých zkušeností názorem většinovým, ale jedná se o interpretační záležitost. Dle tohoto názoru je přebytek v daňové evidenci daňovým příjmem, protože se jedná o nepeněžní příjem, který souvisí s přírůstkem majetku poplatníka. Z výše popsaného důvodu je nutno uvedený přebytek v hodnotovém vyjádření považovat za zdanitelný příjem poplatníka.
Ing. Pavel Přeček (I/2007)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
3. 4. 2008 9:43
Prosím o radu,asi jsem udělal chybu,výsledek inventury byl přebytek,
výsledek jsem napsal do DP,př.1 do tabulky E?Může mi někdo prosím poradit,jaký je postup,když se zjistí přebytek.Děkuji.E.