Základní kapitál - opět na začátku

• (neregistrovaný)

3. 4. 2008 13:29

Prosím ještě jednou o pomoc:
    Pan X koupil firmu s.r.o.
    Dle výpisu z OR základní kapitál této firmy činí 5 100 000,-, je kryt nepeněžním plněním - nemovitostí.
    Nyní se zjistilo, že nemovitost už je dávno prodaná,- viz kupní smlouva a přiznání z prodeje nemovitosti. Peníze z prodeje použil původní majitel k úhradě závazků.
    Bohužel nesnížil ZK, takže v OR pořád figuruje tato částka.
    V okamžiku prodeje firmy byly stavy pokladny i všeho ostatního nula. - Doloženo předávacím protokolem a sestavami.
    Já ale zaúčtovala ZK podle výpisu z OR proti nemovitosti , a teď nevím, jak z toho ven.
    Současný majitel svolal valnou hromadu, kde se usneslo, že základní kapitál firmy se snižuje na 200 000,- a podá na obch. rejstřík, aby udělali nový výpis s tímto kapitálem.
    Minulý majitel doložil kupní smlouvu, přiznání o prodeji nemovitosti.
    Prosím, jak mám celý případ zaúčtovat tak, aby to bylo správně?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 4. 2008 14:45

Vladík (neregistrovaný)

Re: základní kapitál - opět na začátku
      A jak vůbec zaúčtovali ten prodej nemovitosti? Já bych být vámi vystornovala původní zápis o ZK a udělala nový podle nového návrhu na těch 200 000, ovšem firma pokračuje dál, takže nesrovnalosti v účtování minulých let půjdou na vrub nového vlastníka, tak bych zkusila také pátrat, co tam proběhlo za účtování a pokud to bude" čurbes" tak to zkusila zpětně opravit- ovšem záleží na majiteli, ten si za to zodpovídá.

• 3. 4. 2008 15:50

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Re: základní kapitál - opět na začátku
      Tenhle dotaz už jsme tu řešili, že ano? Musíte se prostě dopátrat alespon poslední účetní závěrky, firma existuje několik let, musí mít někde nějakou historii, podle mě měla být spoučástí prodejní smlouvy, aby se vidělo, co se vlastně prodává! To že kdysi měla nemovitost a ta se prodala, to může být...byly peníze a těmi se pokryly závazky...také může být...ale z těch závazků zas musel zbýt materiál, zboží, stroje, ..prostě majetek....jinak to nedáte dohromady, na budovu zapoměňte, ta už není.....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).