Re: OSVČ cizinec a zdravotní pojištění
Dobrý den,
Já tohle přesně potřeboval zjistit před pár dny. Skutečnost je taková, že vstupem do ČR jsme přijali příslušnou směrnici EU, která je z legislativního hlediska nad našimi zákony. Český zákon o veřejném zdravotním pojištění tedy může tvrdit o trvalém bydlišti cokoliv, ale rozhodující je fakt, v kterém státě má občan EU svoji výdělečnou činnost a středisko životního zájmu. Pokud zde tedy ten občan ze Slovenska podniká jako OSVČ a bydlí tady, tak pak ano, musí české zdravotní pojištovně oznámit zahájení činnosti OSVČ, začít platit zálohy a podávat přehledy. Současně musí své zdravotní pojišťovně na Slovensku oznámit, že bude účasten veřejného zdravotního pojištění v ČR. Současně doporučuji zažádat o vydání průkazu evropského zdravotního pojištěnce, který mu zaručí, že bude zdravotně ošetřen kdekoli v EU.
Kdyby něco, tak se ptejte. Nepořádek je prostě v pojmech "trvalý pobyt", "trvalé bydliště" apod. Rozhodující je "bydliště" ve smyslu místa výdělečné činnosti, stálého bytu či vlastně střediska životního zájmu. V takovém státě je pak povinen účastnit se veřejného zdravotního pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
3. 4. 2008 14:50
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit, jestli cizinec ze Slovenska, který zde nemá trvalé bydliště, ale podniká tady na základě vydaného živnostenského listu zahraniční fyzické osobě, zde musí platit zdravotní pojištění a podávat přehled. nikdo mi na tuto otázku nedokáže odpovědět.
Děkuji moc za odpověď.