Re: oprava mzdy-opravné přehledy?
Miluna ale nepsala o hrubé minimální mzdě, ale o srážkách z čisté mzdy, kdy je třeba dodržet nařízení o nezabavitelných částkách.
>>>>Nemám zkušenost s opravnými přehledy. Musí to být?
>>>>Zaměstnanec byl přeplacený o 40.000, souhlasí se
>>>>srážkou,
>>>>jeho měsíční mzda je 20.000, můžu mu ale srazit
>>>>40.000, to pak nedodržím minimální mzdu, když bude
>>>>mít
>>>>minusovou hrubou ?? a už vůbec nevím jak s opravnými
>>>>přehledy. Je mi jasné, že únor spočítám bez těch
>>>>40000
>>>>jak
>>>>správně mělo být, ale co s minusovým březnem ? nebo
>>>>srazit na 2x, dostanu se na 0 ale zase nedodržím MM ?
>>>
>>>Vy mu nemůžete srazit vše z výplaty, aby nic
>>>nedostal!!! Musíte dodržet životní minimum + na
>>>vyživované
>>>osoby.... Jestli souhlasil se srážkou, tak jste do
>>>tohoto
>>>souhlasu měli napsat počet měsíců + částku, kterou mu
>>>budete srážet...
a jo, to mi nedošlo, takže s dodržením MM by to bylo v pořádku, i když by měl hrubou minusovou ?? ale to jsem se do toho zamotala, je sám a má 2 děti, dobře, když mu to srazím třeba po 5000 měsíčně, jak to pak musím udělat s přehledy, budu mít první opravný únorový bez těch 40000, to vím, a pak musím celých 8 měsíců dělat opravné přehledy na ZP i na OSSZ ??
>>ale on má dodrženou minimální mzdu v březnu, má
>>zúčtováno 20000, jen ji nemá vyplacenou ...
>
>Miluna ale nepsala o hrubé minimální mzdě, ale o
>srážkách z čisté mzdy, kdy je třeba dodržet nařízení o
>nezabavitelných částkách.
Na Zp a OSSZ bych nic neopravovoval, odvedla jste v únoru vyšší pojistné z částky 40 000,-, když budete krátit následující hrubé mzdy o 5 000,-, tak zase odvedete menší pojistné v těchto následujících měsících. Z jejich hlediska ani k žádné chybě nedošlo, protože máte správně spočítané pojistné ze zúčtovaného příjmu. Že mělo být zúčtována hrubá mzda jeden měsíc níiší a pak následující měsíce vyšší není podstatné, protože pojistné odvádíte ze skutečně zúčtované mzdy.
jste moc hodný, takže ani opravný únorovy, jak jsem pochopila. A můžete mi věnovat ještě chvilku, KDY se tedy dělají opravné přehledy ?? třeba nějaký příklad, kdybyste mi mohl uvést, moc děkuji! to mi právě pořád není jasné - ty opravné přehledy a mám z nich vítr ..., protože jsem to ještě nedělala a nevím vlastně kdy jsem povina je dělat :-( moc se omlouvám, ale nevím to
Oprava by připadala v úvahu, kdybyste v únoru hrubou omylem zvýšila o 40 000,-, ale pojistné odvedla z hrubé bez 40 000,-. To by pojistné neodpovídalo celkové zúčtované hrubé mzdě a ZP a OSSZ by vadilo, že jste nezúčtovala pojistné z celého příjmu, ale jenom z jeho části.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 4. 2008 9:01
Nemám zkušenost s opravnými přehledy. Musí to být? Zaměstnanec byl přeplacený o 40.000, souhlasí se srážkou, jeho měsíční mzda je 20.000, můžu mu ale srazit 40.000, to pak nedodržím minimální mzdu, když bude mít minusovou hrubou ?? a už vůbec nevím jak s opravnými přehledy. Je mi jasné, že únor spočítám bez těch 40000 jak správně mělo být, ale co s minusovým březnem ? nebo srazit na 2x, dostanu se na 0 ale zase nedodržím MM ?