Re: Půjčka do společnosti bezúročná!
Podle mne ta vaše kontace na 249 je správná, účtovat na 379 mi nepřijde košer.
Pokud ta FO, která půjčí s.r.o. peníze skutečně není osoba spjatá ve smyslu § 23 ZDP, pak si myslím, že je tu prostor pro "jiný majetkový prospěch" podle zákona o dani darovací, § 6 tuším.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 4. 2008 10:15
Dobrý den,
já jsem účtovala půjčku do společnosti od společníka na 249 ( nyní mi ten účet vypadl úplně z hlavy tj. krátkodobé finanční výpomoci ) s tím, že společník se vzdává vyplaceného úroku z půjčky. Kdyby jej žádal, tak bych výši úroku počítala dle sazby ČNB. Na ten sám účet jsem účtovala i půjčky od jiných FO s 5% úrokem.
Účetníctví jsem předala nové účetní, když jsem nastupovala na mateřskou dovolenou a p.účetní mi závazky z půjčky od společníka 249 přeúčtovala na účet 379. Kdo účtuje správně?
¨
Může si společnost s. r. o. půjčovat finanční výpomoc - krátkodobé od FO bez nároku na vyplacení úroku. Já vím, že se člověk pozastaví nad tím, proč teda ty peníze půjčuje, když není společníkem, jednatelem, ale ......