Hlavní navigace

Zánik zaměstnavatele - těhotná zaměstnan

  • (neregistrovaný)

    4. 4. 2008 13:28

    Dobrý den,

    je možná tato situace? Podnikatel (prodej "zboží z druhé ruky") krachuje, nemá prostředky a zaměstnává prodavačku, která je těhotná. Vzhledem k situaci chce ukončit živnost, nebo alespoň přerušit, ale výpověď ze zákona dát asi nemůže. Jak se v tomto případě postupuje? A co odstupné?

    Může vůbec přerušit živnost? Ptám se z pohledu obou, jednak aby on neměl problém, jednak jak se jí potom bude počítat mateřská?

    Ona totiž u něj začala pracovat už jako těhotná, předtím byla na pracáku.

    Děkuji Vám za názory.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 4. 2008 15:16

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: zánik zaměstnavatele - těhotná zaměs
      Pokud bude živnost rušit, pak výpověď jí lze dát. Má více možností: buď se s ní pokusí dohodnout na skončení prac. poměru k nějakému dni a nebudou uvádět důvod - pak prac. poměr skončí dohodnutým dnem a odstupné nenáleží. Nebo se dohodnou na ukončení k nějaké dni a jako důvod napíší rušení zaměstnavatele - pak prac. poměr skončí dohodnutým dnem a odstupné náleží. Nebo jí dá výpověď pro rušení organizace, poběží výpovědní doba, po prac. poměr skončí a náleží odstupné.
      Co se týká jí: protože jí pracovní poměr skončí v době těhotenství, pak bude mít ochrannou lhůtu 6 měsíců. Tzn. že když v době 6 měsíců po skončení prac. poměru začne marodit nebo jí do této doby spadne nástup na mateřskou (6 týdnů před předpokládaným porodem), bude to mít placené nemocenské (mateřské) dávky na základě již skončeného prac. poměru. Aby měla nárok na mateřské dávky ale musí splnit ještě druhou podmínku - nasčítat 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před skutečným dnem porodu.

    • 4. 4. 2008 15:19

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: zánik zaměstnavatele - těhotná zaměs
      Ještě dotaz - ona má u něj pracovní poměr na dobu neurčitou? Já myslím, že by mu dohodou o skončení prac. poměru mohla vyjít vstříc a nežádat odstupné (na které stejně asi nemá), když on jí taky vyšel vstříc a vzal ji do zaměstnání z pracáku jako těhotnou a jestě jí dal dobu neurčitou.

    • 5. 4. 2008 19:47

      P. (neregistrovaný)

      Re: zánik zaměstnavatele - těhotná zaměs
      Budou se snažit vyjít si vstříc vzájemně, šlo spíš o to, aby on něco neporušil, když je těhotná, a ona aby měla nárok na mateřskou, těch 270 dnů nevím, tak daleko do toho problému nevidím, ale určitě to s nimi proberu.

      A ještě jednou děkuji, chtěla bych mít desetinu Vašich znalostí. Jste úžasná, Vaše odpovědi sleduji pravidelně a pokaždé v duchu smekám. Mějte se moc prima a předem dík za všechny Vaše další odpovědi.

    • 5. 4. 2008 19:41

      P. (neregistrovaný)

      Re: zánik zaměstnavatele - těhotná zaměs
      Paní Jiřko, mnohokrát Vám děkuji, pomohla jste mi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).