Re: Leasing..prosím jak zaúčtovat
Tak se pokusím někoho udělat šťastným, snad se mi to povede. Nejdříve DPH....Váš druhý návrh je dobře...DPH z akontace a pak z jednotlivých splátek podle splátkového kalendáře.
Co se týká daňových výdajů, obecně platí, že můžete uplatnit jen poměrnou část z celkové ceny leasingu (bez DPH samozřejmě), to znamená, pokud jste stroj pořídil v 3/2008, tak za rok
2008 = 10/60
2009 = 12/60
2010 = 12/60
2011 = 12/60
2012 = 12/60
2013 = 2/60
ke správnému číslu vedou dvě cesty:
1) akontaci i splátky účtovat celý rok nedaňově a na konci roku uplatnit propočítaný podíl do daňových nákladů
2) splátky účtovat rovnou do daňových nákladů a podíl akontace přidat až na konci roku (tak, aby ale součet splátek + podílu akontace souhlasil s maximální možným podílem leasingu za rok) Pojištění je samozřejmě Váš daňový výdaj, vedete DE, netřeba časově rozlišovat.....pokud mě chce někdo doplnit, budu ráda...jinak hezký večer
Re: Leasing..prosím jak zaúčtovat
To nemáte zač, kdyby jste potřeboval vést účetnictví, obraťte se na mě, vymyslíme to.
Hezký den Vendula
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
4. 4. 2008 15:09
Vedu DE, měsíční plátce DPH.
Prosím moc o radu, pořizuji stroj (2. odpisová skupina)
akontace: 20 %
60 měsíců splátky
+ pojištění
Mohl by mi prosím někdo podrobně popsat postup zaúčtování. Jak akontace, tak splátky, tak pojištění?? A jak je to s odečtem DPH?? Dám si do přijatých plnění v měsíci, kdy stroj pořídím celou sumu DPH nebo jen z akontace a další DPH bude podle dne zdan.plnění na splátkovém kalendáři, tedy každý měsíc část dph??
A splátka se dává měsíčně do daňových výdajů?
Moc prosím...a prosil bych trošku detailněji a laicky.
Bude-li to krok po kroku, budu nejšťastnější.
Moc díky všem
Petr