Re: auto na úvěr - náhrady
Opravdu si pořídil auto na svou soukromou osobu a ne na svůj živnostenský list? Velký techničák je napsán jen na něj jako soukromníka?? Pozor na to.
Jestli tedy používá soukromé auto ke služebním účelům, řídí se Zákonem o daních z příjmů, §24, odst.2k
Auto ješte koupené není .Ale pokud ho nekoupí na IČO,(sice bude procházet přes banku úhrady), pořád se mu vyplatí použít náhrady.Snad v tom problém nebude,nemůžu to nikde najít.
Výhodou bude hlavně to,že nebude muset odepisovat 5 let,protože auto najede plno km a vydrží max.2-3 roky.Dále při následném prodeji nebude dále daněno.Finančně se to pro něj vyplatí víc, ikdyž oželí DPH z garanč.prohlídek a z PHM.Nemáte náhodou někdo novou knihu Automobil v podnikání? Že by jste byli
tak laskaví a podívali jste se mi tam? Díky moc.
Jinak budu muset za správcem,což se mi moc nechce.Předem díky.
Já tedy nevím...ale představuji si to, co tazatelka píše...Faktura na IČO, úhrada z podnikatelského účtu, v techničáku jméno firmy....a přesto bude v účetnictví vyplácena náhrada za použití soukromého auta? Tak na to bych asi odvahu neměla, ale nevím všechny kličky, třeba mi to Jaromír nebo někdo jiný osvětlí, děkuji.
U FO je úplně jedno, jestli bude v TP IČO nebo RČ. To zákon neřeší. Řeší jediný požadavek a to aby to auto bylo vlastní, tedy jeho. FO je pořád z hlediska práva jeden subjekt, nikoli dva (soukromá osoba a podnikatel). To máš Vendulko příklad třeba v tom, že podnikatel FO nemůže sám sobě fakturovat, prodávat si zboží z firmy na soukromou osobu, protože to nejsou dva právní subjekty, ale stále jeden.
Faktura+úvěr nebude na IČO,prodejce to vystaví pouze na osobu(třeba na rodné číslo)a u úvěru je ve velkém i malém techničáku napsán vlastník vozidla přímo nový majitel (pouze u leasingu je vlastník leasingovka + provozovatel kupující) Takže to problém není.
Ještě mě napadlo, co kdyby auto na úvěr si koupila manželka a manžel by ho jen používal.Tam by mohl uplatnit zák.náhradu za km
4,10 + prům.spotřebu PHM ? (klasický vzoreček který znáte)+silniční dań.
nemám bohužel tu knížku novou Automobil v podnikání, tam to určitě je.Mám jen starou a tam ještě nebyli úvěry na auta pouze leasing.(dřív úvěry na auta nedávali).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 4. 2008 21:04
FO podnikatel,plátce auto pořízené na úvěr,nedává do výdajů splátky, neodepisuje,nevloženo do majetku ani jiné náklady s tím spojené.
Mohu počítat se zákl.náhradou 4,10 a náhr.za PHM?
Pod kterým § o dani z příjmu, nebo cestovních náhradách to najdu, že můžem v klidu použít zákl.náhardu a náhr.za PHM??