Volno na pohřeb

• (neregistrovaný)

6. 4. 2008 22:58

Dobrý večer!
    Potřeboval bych poradit. Zemřela mi babička žijící na Slovensku. Celý pohřeb jsem zařizoval já. Vzhledem k tomu, že se pohřeb konal na východním Slovensku, trvalo zařízení včetně pohřbu 3 dny. V dřívějších diskuzích jsem se dočetl, že jako vnuk mám nárok na 1 den placeného volna. Je tomu tak i v případě, kdy je pohřem mimo republiku? A co ty zbývající 2 dny - musím čerpat dovolenou? A jako co je ten jeden den placeného volna - nemocenská, paragraf?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 4. 2008 23:09

yy (neregistrovaný)

Re: Volno na pohřeb
      Máte nárok na 1 den na pohřeb a na 1 den na zařizování pohřbu, zbytek si musíte dohodnout se zaměstnavatelem - asi dovolenou, žádný jiný nárok,podle mne není.

• 6. 4. 2008 23:11

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Volno na pohřeb
      Pokud jste pohřeb dle potvrzení pohřební služby zařizoval, máte nárok na 1 den na toto zařizování - s náhradou mzdy na den zařizování (pokud jste ho zařizoval ve Váš pracovní den). Na samotný pohřeb máte jako vnuk nárok na dobu nezbytně nutnou k účasti na pohřbu, nejvýše 1 den. Protože se pohřeb konal tak daleko, zabere to celý den, takže tento den je také s náhradou mzdy (pokud se pohřeb konal ve Váš pracovní den). Pokud jste na to potřeboval volna více, pak bylo nutné si se zaměstnavatelem dohodnout buď dovolenou nebo náhradní nebo neplacené volno.

• 6. 4. 2008 23:43

Juraj (neregistrovaný)

Děkuji za rady
      Mám tedy nárok na 2 dny placeného volna. Ten 3. den se dohodnu se zaměstnavatelem. Šlo mi hlavně o to, abych nemusel čerpat 3 dny dovolené, pokud to není nezbytně nutné (což není). Mzdy nám totiž dělá externí účetní a občas je problém se s ním na čemkoliv domluvit a majitel firmy mzdám rozumí asi tak jako já. Co mu dá účetní, to nám vyplatí. Ale podlad pro zpracování mezd mu dáváme na formuláři - rozpisu směn a odpracovaných hodin. Tak abych věděl, co si mám do rozpisu zapsat a na co mám nárok.

DĚKUJI VÁM ZA RADY!

• 7. 4. 2008 10:42

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Děkuji za rady
      Ale nezapomeňte, že tentů svůj zákonný nárok musíte doložit - potvrzením z pohřební služby.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).