Hlavní navigace

Oprava odpovědí z4.4. Neoml.absence a SV

  • (neregistrovaný)

    7. 4. 2008 11:26

    Dobrý den,

    V odpovědi na otázku zda zaplatit svátek, když je obklopen absencí jste psali, že nikoliv, ale v mzdové účetní je psáno, že toto pravidlo již v novém ZP neexistuje. Tedy bude to A, Výkend, SV, Absence....bude platit zdravotní pojištění za výkend pokud odbržel náhradu za svátek?

    Díky

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 4. 2008 12:31

      xy5 (neregistrovaný)

      Re: Oprava odpovědí z4.4. Neoml.absence
      ano, v novém Zákoníku práce toto vypadlo, nevím, jak zní přesně znění vysvětletní v časopise, proč se má svátek platit
      (dříve to řešil zákon o mzdě... 1/92 Sb. a také nař. 108/94 Sb.- tím, že je v platnosti nový ZP, tyto zákony již neplatí)
      Proč by měl zaměstnavatel platit svátek, když nechodí zaměstnanec do práce (třeba delší dobu)? Určitě bude také záležet (při příp. sporu) na výkladu právníků. Někdo bude zastávat názor, že není jasné, že opravdu v tento den chtěl zaměstnanec jít do práce. Tím, že byl svátek tak nemohl do zam. přijít, protože mu směna odpadla právě kvůli svátku (tak se ze žalu musel jít třeba opět opít....) a pak zase nemohl další den do práce jít.
      Možná by se dal použít i § 206 odst. 3 ZP(i když on prac. volno neměl, ale udělal si ho....)
      Je to těžké, asi by to musel rozhodnout soud, protože jednotný názor na to určitě nebude (zaměstnavatelé se budou, dle mého názoru oprávněně, bránit svátky v těchto případech platit)

    • 7. 4. 2008 12:36

      J (neregistrovaný)

      Re: Oprava odpovědí z4.4. Neoml.absence
      Ve výkladu k ZP je také popsáno, že má v takovém případě zaměstnance na sváte nárok.Ale proboha za co?Za to, že nechodí do práce? Nic bych neplatila a dělala bych že o ničem takovém nevím.V tomto případě zůstává rozum nad takovým § stát.

    • 7. 4. 2008 13:57

      Hanz (neregistrovaný)

      Re: Oprava odpovědí z4.4. Neoml.absence
      Asi zaspili, ale bude lepší to zaplatit jak vidím :-(.

      Zajímavé je, že mi systém neodvede ani zdravotní za výkend, když má po výkendu sv. Asi to bere jako započitatelný príjem a tak si nenaúčtoval zdravotní za výk obklopený absencí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).