Re: Dohoda o provedení práce od 150 hodi
V případě odměny vyšší než 5000 Kč, bude se jednat o zálohovou 15% daň. Podepsat či nepodepsat prohlášení záleží pouze na něm. Prohlášení může podepsat jen u jednoho zaměstnavatele. Pokud žádného jiného nemá, může podepsat u vás ikdyž se jedná o DPP.
Srážkovou daň 15% použijete pouze v případě, že nepodepíše prohlášení a zároveň jeho odměna bude do 5000 Kč. Pokud bude vyšší, půjde o zálohovou daň 15%. V případě podepsaného prohlášení půjde vždy o zálohovou daň 15% a uplatníte daňovou slevu. Podepsat může a nemusí, ovšem podepsané může mít pouze u jednoho zaměstnavatele v tomtéž období.
U pana právníka budete mít jiný – nedaňový problém.
Advokát musí být na svou činnost pojištěn pro případ odpovědnosti za škodu. Váš právník ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 4. 2008 17:44
Dobrý den, máme uzavřenou Dohodu o provedení práce do 150hodin/rok s právníkem, přičemž týdně jeho výkon nepřekročí 2,5hod. a sjednaná odměna je 6900,-/měsíc. Na OSSZ jsem si již zjistila, že dle nového zákoníku práce nelze toto napadnout a pohlížet na služby jako opakující se (dohoda o pracovní činnosti). Ale můj problém spočívá v tom, jakou daní tento příjem zdaňovat. Pokud jsem dobře hledala v zákoně, srážkovou daň mohu použít pouze v případě, že mzda zaměstnance nepřesáhe 5000,- hrubého. Tudíž mi zůstává zálohová daň ve výši 15%. Je nutné podepisovat Pohlášení poplatníkadaně z příjmů....... Ráda bych znala Váš názor a radu ........... Moc děkuji za odpovědi. Ivona.