Dohoda o provedení práce od 150 hodin...

• (neregistrovaný)

7. 4. 2008 17:44

Dobrý den, máme uzavřenou Dohodu o provedení práce do 150hodin/rok s právníkem, přičemž týdně jeho výkon nepřekročí 2,5hod. a sjednaná odměna je 6900,-/měsíc. Na OSSZ jsem si již zjistila, že dle nového zákoníku práce nelze toto napadnout a pohlížet na služby jako opakující se (dohoda o pracovní činnosti). Ale můj problém spočívá v tom, jakou daní tento příjem zdaňovat. Pokud jsem dobře hledala v zákoně, srážkovou daň mohu použít pouze v případě, že mzda zaměstnance nepřesáhe 5000,- hrubého. Tudíž mi zůstává zálohová daň ve výši 15%. Je nutné podepisovat Pohlášení poplatníkadaně z příjmů....... Ráda bych znala Váš názor a radu ........... Moc děkuji za odpovědi. Ivona.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 4. 2008 18:04

Irena (neregistrovaný)

Re: Dohoda o provedení práce od 150 hodi
      V případě odměny vyšší než 5000 Kč, bude se jednat o zálohovou 15% daň. Podepsat či nepodepsat prohlášení záleží pouze na něm. Prohlášení může podepsat jen u jednoho zaměstnavatele. Pokud žádného jiného nemá, může podepsat u vás ikdyž se jedná o DPP.

• 7. 4. 2008 18:13

Jiřka (neregistrovaný)

Srážkovou daň 15% použijete pouze v případě, že nepodepíše prohlášení a zároveň jeho odměna bude do 5000 Kč. Pokud bude vyšší, půjde o zálohovou daň 15%. V případě podepsaného prohlášení půjde vždy o zálohovou daň 15% a uplatníte daňovou slevu. Podepsat může a nemusí, ovšem podepsané může mít pouze u jednoho zaměstnavatele v tomtéž období.

• 7. 4. 2008 20:54

Jirka (neregistrovaný)

U pana právníka budete mít jiný – nedaňový problém.
      Advokát musí být na svou činnost pojištěn pro případ odpovědnosti za škodu. Váš právník ne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).