Dobropis včetně nákl. spoj. s reklamací?

• (neregistrovaný)

8. 4. 2008 11:16

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc, už jsem ze všeho úplně zblblá. Vyřizovali jsme reklamaci. Odběratel nám poslal zboží zpět s tím, že chce uhradit náklady spojené s použitím a úpravou tohoto zboží. Kolegyňka jim vystavila dobropis na vadné zboží, ke kterému navíc nafakturovala náklady spojené s tímto zbožím. Chtěla bych se zeptat, zda je to tak v pořádku a jak tyto náklady navíc zaúčtovat, myslím tím, zda to mohu dát mínusem na 602. Nebo nám to měl správně odběratel nafakturovat a my jsme pak měli vystavit dobropis pouze na to reklamované zboží? Můžete mi prosím někdo poradit? Moc děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 4. 2008 18:52

Marek (neregistrovaný)

Re: dobropis včetně nákl. spoj. s reklam
      Zdravím Vás, b je správně. Když se nad tím zamyslíte logicky, pokud odběrateli vznikly v souvislosti s úpravou a použítím Vámi dodaného zboží náklady, které uznáte nahradit, uznáte mu fakticky náhradu škody. Dobropisem naopak opravujete základ daně Vámi uskutečněného plnění - takže dobropisovat můžete jen do výše původního plnění.
      Takže sepiště s odběratelem dohodu a nechte si náklady vyfakturovat bez DPH, protože náhrady škod a finanční vyrovnání nejsou vůbec předmětem DPH. Pokud to budete mít písemně podloženo, půjde u Vás o uznatelný náklad.
      Na dodané zboží mu vystavte klasický daňový dobropis v souladu s § 42 ZDPH.

• 10. 4. 2008 7:13

Martina (neregistrovaný)

Re: dobropis včetně nákl. spoj. s reklam
      Moc děkuji za odpověď. Včera jsem se již na tom s odběratelem dohodla, takže jste mě ujistil o správném postupu. Vloni nám jeden odběratel také fakturoval náklady spojené s reklamací, ale DPH nám tam naúčtoval. Toto DPH jsem si uplatnila. Myslíte, že to také tak může být?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).