Re: dobropis včetně nákl. spoj. s reklam
Zdravím Vás, b je správně. Když se nad tím zamyslíte logicky, pokud odběrateli vznikly v souvislosti s úpravou a použítím Vámi dodaného zboží náklady, které uznáte nahradit, uznáte mu fakticky náhradu škody. Dobropisem naopak opravujete základ daně Vámi uskutečněného plnění - takže dobropisovat můžete jen do výše původního plnění.
Takže sepiště s odběratelem dohodu a nechte si náklady vyfakturovat bez DPH, protože náhrady škod a finanční vyrovnání nejsou vůbec předmětem DPH. Pokud to budete mít písemně podloženo, půjde u Vás o uznatelný náklad.
Na dodané zboží mu vystavte klasický daňový dobropis v souladu s § 42 ZDPH.
Re: dobropis včetně nákl. spoj. s reklam
Moc děkuji za odpověď. Včera jsem se již na tom s odběratelem dohodla, takže jste mě ujistil o správném postupu. Vloni nám jeden odběratel také fakturoval náklady spojené s reklamací, ale DPH nám tam naúčtoval. Toto DPH jsem si uplatnila. Myslíte, že to také tak může být?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
8. 4. 2008 11:16
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc, už jsem ze všeho úplně zblblá. Vyřizovali jsme reklamaci. Odběratel nám poslal zboží zpět s tím, že chce uhradit náklady spojené s použitím a úpravou tohoto zboží. Kolegyňka jim vystavila dobropis na vadné zboží, ke kterému navíc nafakturovala náklady spojené s tímto zbožím. Chtěla bych se zeptat, zda je to tak v pořádku a jak tyto náklady navíc zaúčtovat, myslím tím, zda to mohu dát mínusem na 602. Nebo nám to měl správně odběratel nafakturovat a my jsme pak měli vystavit dobropis pouze na to reklamované zboží? Můžete mi prosím někdo poradit? Moc děkuji za odpověď.