Re: nárok na PPM u evidovaných na ÚP
Na PPM byste měla nárok pouze tehdy, pokud byste si ještě sehnala zaměstnavatele. Mateřské dávky by se Vám pak počítaly z výdělku u něj, ale musela byste mít splněnou ještě další podmínku - 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před porodem. Do těchto dnů se počítají i kal. dny evidence na ÚP a doba kdy máte zaměstnavatele, takže v tomto případě by Vám ten počet dní vyšel, protože jste na ÚP už od října. Pokud ale nebudete mít zaměstnavatele, na mateřské dávky není nárok - není je z čeho počítat. O rodičovský příspěvek si ale může místo Vás požádat manžel a vybrat délku jeho pobírání, pokud on podmínky splňuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
8. 4. 2008 16:38
Dobrý den, do konce září 2007 jsem byla OSVČ a neplatila jsem si nemocenské pojištění, od října 2007 jsem v evidenci na úřadě práce a v lednu 2008 jsem otěhotněla, předpokládaný termín porodu je konec září 2008. Zajímalo by mě jestli mám nárok na PPM a následné tedy volbu mezi rychlejším způsobem rodičovského příspěvku. Děkuji Marcela