Re: Nulové příjmy - možnost výdajů - § 7
Což o to, nárok na slevu na poplatníka má. Proč by neměl mít?
Jde mi o to, jestli může odečítat výdaje dle § 7, když proti těmto výdajům prostě nemá příjmy, ale výdaje jsou jen za pojistné, které platit musí, jelikož živnost nemá pozastavenou.
Podle mne může mít výdaje bez příjmů,alespoň pokud mrknete do pokynu D-300 tak tam o tom hovoří (k par.5) " ztrátou se rozmějí ipřípady,kdy poplatník pří výkonu činností v par.7 nebo 9 nedosáhl ve zdaň.období příjmů,ale měl pouze výdaje..."
Šárko, děkuji zá názor a hlavně za číslo pokynu, myslím si, že některé úřednice na FÚ jsou více než agilní.
Teď jsem volala na FÚ ať si to ještě ověří a tvrdili mi, že když nemá podnikatel příjmy, tak nemůže mít výdaje /prý ani zákonné pojištění, že prý si měl živnost přerušit/. Na to jsem opáčila, že do poslední chvíle doufal, že příjmy mít bude.
Až se dozvím, dle jakého zákona či pokynu postupují, dám vědět.
>Podle mne může mít výdaje bez příjmů,alespoň pokud
>mrknete do pokynu D-300 tak tam o tom hovoří (k par.5) "
>ztrátou se rozmějí ipřípady,kdy poplatník pří výkonu
>činností v par.7 nebo 9 nedosáhl ve zdaň.období
>příjmů,ale měl pouze výdaje..."
Aby nebyl háček v té formulaci " při výkonu činností". Tzn., že by měl vykázat nějakou činnost v živnosti (§7), tedy např. vykázáním nějakých jiných výdajů kromě toho pojistného. Vy v tom DP ale žádné jiné výdaje kromě pojistného nevykazujete, takže to vypadá, že žádná činnost vykonávána nebyla.
Dejte určitě vědět,také mě zajímá podle čeho na Vašem FÚ postupují.Podle mě je to totiž i čistě logicky blbost,to že někdo podniká neznamená,že vždy bude mít příjmy.Vždyť OSVČ s daň.evidencí může mít vystavených 100 faktur a při nezaplacení nemá ani korunu příjmů!!
jinak přeji úspěšné jednání a pevné nervy :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 4. 2008 18:51
Dobrý večer, dneska mi z FÚ volali, že mám špatně daň. přiznání.
Podnikatel FO nemá ze živnosti žádné příjmy, platí si zdrav. a soc. poj. - živnost nemá pozastavenu.
Má příjmy z pronájmu - cca 200000 po odpočtu výdajů.
V daň. přiznání jsem vykázala ztrátu z podnikání ve výši zaplaceného pojistného SZ a zdrav. 30.000 a tuto ztrátu jsem vykázala dle § 7, dle § 9 měl zisk 200000 - rozdíl 170000 tvoří základ daně. Dále jsem základ daně ponížila o ztrátu z minulých let ve výši 110000,- - tudíž základ daně 60000 - daň 7200 - sleva na poplatníka 7200 - daň po uplatnění slev 0, daň. bonus na dítě 6000 - k vrácení 6000.
Úřednice mi tvrdí, že pokud nemám příjmy ze živnosti, nemůžu si na živnost uplatnit výdaje.
Jaký je Váš názor? Setkali jste se s tím? Je to řešeno v nějakém §?
Děkuji za názory - zítra se na FÚ vypravím, tak abych byla vyzbrojená vědomostmi.