Re: ostupné
Pokud nebudete chtít pracovat v novém místě než máte uvedeno ve smlouvě a odmítněte vykonávat práci na tomto novém místě, bude zaměstnavatel nucen Vám dát výpověď dle § 52 ZP z důvodu rušení nebo přemístění části firmy a tedy s nárokem na dvouměsíční výpovědní dobu (můžete se dohodnout, že nebudete trvat na uplynutí výpovědní doby) a tříměsíčním odstupným dle ZP § 67 odst.1. Pokud by Vám zaměstnavatel výpověď nedal nebo neuzavřel s Vámi dohodu o skončení PP s nárokem na odstupné a zrušením současného místa výkonu práce by Vám neumožnil vykonávat práci (nepřiděloval by Vám práci v místě výkonu práce) a Vy byste zůstala doma, Vás PP by trval dále a měla byste nárok na proplácení této doby průměrným výdělkem.
Ještě dodám, pokud byste nedostala uvedenou výpověď a místo ní se zaměstnavatelem uzavřela dohodu o skončení prac. poměru, tak v ní musí být uveden výše citovaný důvod skončení a raději i ustanovení o výplatě odstupného. Jinak by Vám nemusel vzniknout nárok na odstupné. Ale dohodu uzavírat nemusíte a můžete čekat na výpověď od zaměstnavatele, je to jeho problém, jinak Váš prac. poměr neskončí jak jsem uvedl výše.
jen doplním - musíte se podívat do prac. smlouvy, co máte uvedené jako místo pracoviště (pokud tam není konkrétní místo, město, ale třeba jen videopůjčovny firmy .... ), tak to byste pak nárok na odstupné třeba neměla
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
9. 4. 2008 10:30
Vážený/á pane/í, chtěla jsem se zeptat na moc důležitou otázku, která spěchá.
Můj šéf se rozhodl ukončit pracoviště ve kterém pracuji a nabídl mi úplně tu stejnou práci ale je vzdálená 28 km.(pracuji ve videopůjčovně).Nevyplatí se mi dojíždět i když mi nabídl že by mi platil jízdný,ale ta to práce má pracovní dobu až do 20:00hod. odmítla jsem tu to práci s tím že bych měla dostat odstupné, ale on mi tvrdí že nemám nárok naodstupné.Prosím poraďte mi.Předem mockrát děkuji Simona