Re: Člen SVJ-jak účtovat
Mám jiný názor.
Podle jakého dokumentu by a.s. účtovala o úvěru a dotaci? Úvěr a dotaci přece získá SVJ a nikoliv a.s. jako člen SVJ.
Ale protože ručíte podle § 13/7 ZoVB za závazky SVJ (dokonce nad výši hodnoty bytů vlastněných a.s.) měly by jste informaci o tomto ručení uvést v příloze ÚZ.
Že v účtování SVJ tápete, se nedivím. ZoVB je paskvil a MMR není schopno připravit novou podobu. Poslední návrh byl pro neústavnost smeten Legislativní radou vlády.
Můžete se kouknout na
www.spolecenstvi.okinfo.cz
www.zk.webzdarma.cz
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
9. 4. 2008 10:45
Jsme a.s. a zároveň členem Spol.vlastníků b.j. - vlastníme 10 bytů.
Správce SVBJ a zároveň účetní firma, která mu vede účetnictví, nám vždycky po skončení roku provede celkové vyúčtování příjmů i výdajů k našim vlastněným bytům. Řešíme problém úvěru pro SVBJ, dotace na revitalizaci domu, čerpání splátek úvěru a provedených oprav a TZ. Prováděly se tyto práce - výměna oken za plastové (zaúčtovat jako opravu) a zateplení domu (po kolaudaci jde o TZ). Já se domnívám, že musíme stejně jako SVBJ účtovat i o (v adekvátní části k našim vlastněným bytům) poskytnutí a splácení úvěru, poskytnutí a čerpání dotace apod.
Je můj názor správný?
Nevíte, kde bych se o této problematice mohla dozvědět více?
Docela v tom tápeme, nevíme si rady.