Re: Klient afekťák!!!
Pokud je vzájemný vztah založen smlouvou, je tam jistě zakotveno, jakým způsobem lze vztah ukončit. Pokud se toto, co popisujete, stalo před koncem roku a smlouva nebyla prodloužena, ukončil bych vztah k datu, kdy měla smlouva vypršet. Nevadí, že rok není ukončen, v předávacím protokolu bych sepsal předávané doklady k datu ukončení. Pokud vedete účetnictví, udělal bych pomocnou uzávěrku k datu a v tištěné podobě předal klientovi. V DE bych vytiskl evidenci příjmů a výdajů a "šmytec". Pokud se jedná o takového klienta, nezalamoval bych se tím, zda někde bude muset zaplatit "balík" za dodělání a vyhotovení DAP.
Olda
To víte, že dostala. Mám to tak postaveno ve smlouvě - platby za kvartály a DAP je v ceně. Takže?
Pokud jste již dostala zaplaceno, tak jste mu ty doklady měla zpracovat, aspoň ty, které jste měla. Pokud jste to neudělala, mohl by po vás klient požadovat ty peníze zpět, možná i nějakou náhradu škody. Doporučuju zklidnit se (bez ohledu na to, jaké vztahy s klientem máte) a zkusit se s ním domluvit na KLIDNÉM řešení situace.
Jojo, to jsem měla v úmyslu. ALE on se mnou komunikovat nechce se slovy : naší spolupráci jsem si představoval jinak:o). Ale plnila jsem vše podle naší dohody. Problém byl v poslední době v komunikaci - kdy mi přestal brát telefony a reagovat na mejly. Takže jsem vše posílala písemně buď poštou ( například silniční daň, vyučtování daně zaměstnanců a samozřejmě pokyny, co mi ještě stále chybí k daním ). Ty jsem posílala pravidelně ke každému kvartálu a většinou zbytečně. On se na to vyflák a tuším, že někde na úřadě vznikl průser. Neumí si to srovnat v hlavě a je jednoduché to na někoho hodit. Naštěstí mám spoustu odelaných mejlů a podacích lístků, takže své tvrzení klidně mohu doložit.
Achjo, je to nepříjemná situace. Lucie
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
9. 4. 2008 22:11
Prosím kolegy účetní na volné noze!!!
Můj klient mi dal bez udání důvodů padáka. Jednoho večera mi prostě znenadání přišla SMS, že končí spolupráci a ať nehledám důvody. Pak jsem se mu týden nemohla dovolat-no prostě super jednání. Navíc šlo o dost problémového klienta, kterému si musíte říkat o vše 150x a stejně neudělá to, co má ode mě na papíře. Pak se to dozvídám po půl roce, kdy je samozřejmě problém. Takže já jsem ve finále vlastně ráda, že odešel. ALE v afektu si vyžádal všechny doklady - DAP podává k 30.6.08 - takže nezpracované. A to i z důvodů nedoložených dokladů, které jsem několikrát avizovala.
Je jasné, že pokud teď přijde za nějakou účetní, tak bude problém. Nebo bude muset zaplatit sumu jako blázen za zpracování celého roku. Takže pokud se obrátí znovu na mě, že to musím dodělat - musím? Smlouvu mezi sebou máme vždy na jeden rok.
Nechce se mi, když má takové jednání.
Lucie