Re: Nemovitost pronájem §9 a podnikání
Děkuji za odpověď a z toho mi tedy plyne , že budu mít nárok na poměrnou část DPH u přijatých plnění spojených s nájem s použítím koeficientu.
U přijatých plnění spojených s druhou činností (v mém případě případě příjmy podle zvláštních předpisů) budu mít nárok na odpočet celého DPH?
A dále si nejsem zcela jistá v zařazení nájmu kategorie příjmů - u mě jde o čistý nájem bez služeb , kdy nemá živnostenský list a v případě, že budu přijmy z nájmu uplatňovat v par 7 jaké výdaje paušální výdaje je možné uplatňovat z nájmu ?
Re: Nemovitost pronájem §9 a podnikání
S DPH Vám neporadím, to musíte najít někoho povolanějšího :-)
Příjmy z pronájmu nemovitosti v OM přičtete k ostatním příjmům z podnikání a odečtete výdaje (ať už skutečné či paušální - procentem ze všech příjmů - tedy i z toho pronájmu - podle druhu výdělečné činnosti). Vůbec nezáleží na tom, komu budete pronajímat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
10. 4. 2008 11:58
Prosím o radu
vlastním nemovitost, kterou jsem doposud pronajímala §9. Od letošního roku zřizuji v budově kancelář pro vlastní podnikání (§7).
Vzhledem k provedeným opravám, které chci uplatnit do výdajů vložím budovu do OM
1) mohu i nadále příjmy z pronájmu této budovy zdaňovat §9 a uplatňovat paušální výdaje a provedé opravy (potřebné k zahájení provozu kanceláře) uplatnit do výdajů ve skutečné výši v §7
2) a co DPH u faktur za opravy - jsme platce DPH - zde bych provedla krácení koeficientem a to
veškerá uskutečněná plnění z par.7 (UZP §7)/ UZP§7 + zdanitelná plnění osvobozená z §9
Nejsem si uvedeným postupem vůbec jistá poradí někdo?
se