Re: Hrubá mzda
A jak svátek proplácíte?Jsou dvě možnosti.Buď necháte nekrácenou mzdu a nebo pokrátíte mzdu a svátek platíte průměrem.Většinou se ale měsíční mzda nekrátí a je celá.
Takže jest-li tomu dobře rozumíím, když má měsíční mzdu 10000 a já mu v docházce neuvedu překážky, tak má výplatu stejnou t.j. 10000, ale když mu dám lékaře ten se mu zaplatí průměrem (když měl průměr lepší tak na tom bude lépe a naopak). Záleží to na zaměstnavateli nebo je to někde pevně stanovené jak postupovat u měsíční mzdy.
Dovolená, lékař a jiné náhrady se platí průměrným hodinovým výdělkem (tento průměrný hodinový výdělek vždy platí pro čtvrtletí), který se vždy počítá z výdělků v předešlém čtvrtletí. Např. dovolenou v lednu až březnu platíte průměrnou hodinovou mzdou vypočítanou z výdělků říjen až prosinec. Ještě odbočka k té měsíční mzdě a svátku - pokud k té mzdě nedostává žádné odměny nebo prémie, které by mzdu zvyšovaly, pak doporučuji svátek neplatit průrměrem, ale ponechat ho v měsíční mzdě - tzn. že při odpracování celého měsíce vždy dostane 10000 Kč, ať svátek byl nebo ne a ať měl měsíc 20 nebo 22 prac. dní. V tomto případě pak počítáte hodinový průměr, kterým budete platit dovolenou a lékaře takto: sečtete hrubou mzdu v předešlém čtvrtletí, od ní odečtete hrubé částky za dovolenou a lékaře a případně nějaké jiné náhrady v tomtéž období a podělíte skutečně odpracovanými hodinami včetně hodin svátků (které byly v pracovních dnech). A pak záleží na tom, jaký průměr vyjde a když bylo v tom čtvrtletí hodně opracovaných hodin (protože měsíce měly hodně prac. dnů) vyjde nižší průměr na hodinu než když je ve čtvrtletí méně pracovních hodin a tuď je výdělek podělen méně hodinami a průměr tím pádem vyjde vyšší. Takže se pak stane, že v případě výběru dovolené zrovna když bude mít nižší průměr vyjde nižší celková hrubá mzda. A naopak.
Ale můžete používat dále proplácení svátků průměrem a v tom případě se při jeho výpočtu postupuje stejně, akorát že se čtvrtletní výdělek (bez částek za dovolenou a svátky) vydělí skutečně odpracovanými hodinami (k nim už se hodiny svátků nepřičítají).
Dobrý den, reaguji na dotaz a odpověď stává se to v ten měsíc když má třeba lékaře. Nevím ale můj program počítá průměr na odpracované hodiny. Nevím zda je správně u měsíční mzdy dávat překážky v práci jako je lékař. Poraďte jak je to správně. Díky za každou odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
10. 4. 2008 15:10
Dobrý den,
prosím o radu. Mám zaměstnance, který má každý měsíc hrubý příjem 10.000,-. Po výpočtu mzdy mi někdy program vyjede částku hrubé mzdy menší než 10.000,-. Musím základ upravit tak,aby mi hrubá mzda vyšla 10.000,- nebo to nechám být?
Děkuji